Cégvilág

A világ első úszó atomerőműve megkezdte a kereskedelmi üzemet

A Lomonoszov akadémikus nevét viselő egység a 11., kereskedelmi üzemben termelő orosz atomerőmű, amely egyben a világ legészakibb fekvésű atomerőműve.

2020. május 22-én megkezdte teljes körű kereskedelmi üzemét a világ első úszó atomerőműve, amely a Roszatomhoz tartozó, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom vállalat projektjeként valósult meg.

Az úszó atomerőmű kereskedelmi üzemkezdetéről szóló rendelkezést Andrej Petrov, a Roszenergoatom vezérigazgatója írta alá – áll a Roszatom közleményében.

Az üzemkezdet alkalmából Andrej Petrov hangsúlyozta, hogy a Csukcs Autonóm területen, Pevek városában termelésbe állt úszó atomerőmű kereskedelmi üzemével sikerrel zárult az úszó atomerőmű létesítésének projektje.

Fotó: Rosatom Central Europe

A Lomonoszov akadémikus nevét viselő egység a 11., kereskedelmi üzemben termelő orosz atomerőmű, amely

egyben a világ legészakibb fekvésű atomerőműve.

A kereskedelmi üzemkezdetről szóló rendelkezés előzménye, hogy az orosz atomenergetikai ágazat nukleáris hatósági felügyeletét ellátó Rosztyehnadzor távol-keleti igazgatósága az elvégzett vizsgálat után kiadta a megfelelőségi igazolást, illetve a jóváhagyó végzést, amely tanúsítja, hogy a megvalósult úszó atomerőmű teljes mértékben megfelel a létesítési engedély alapjául szolgáló engedélyezési tervdokumentációnak.

https://www.youtube.com/watch?v=fDWy7Lpflhg

A fenti dokumentumok igazolják, hogy az úszó atomerőmű teljesíti az összes hatósági előírást és normát, beleértve a közegészségügyi, környezetvédelmi, építésügyi, tűzvédelmi előírásokat és az orosz állami szabványokat.

Az úszó atomerőmű a szigetüzemben működő csaunszki-bilibinói villamosenergia-hálózatba 2019. december 19-én táplált először villamos energiát.

Fotó: Rosatom Central Europe

A tekintélyes amerikai Power szaklap a globális atomenergetikában 2019-ben történt hat kulcsfontosságú esemény egyikeként mutatta be az úszó atomerőmű tavalyi első hálózatra csatlakoztatását.

Azóta az úszó atomerőmű 47,3 millió kilowattóra villamos energiát állított elő.

Jelenleg a Csaunszki-Bilibinói körzet villamosenergia-igényének 20 százalékát biztosítja. A jövőben a Bilibinói Atomerőmű végleges leállításával az úszó atomerőmű lesz Csukcsföld első számú energiatermelő egysége.

A Lomonoszov akadémikus nevét viselő úszó atomerőműben két KLT-40S típusú, egyenként 35 MW villamos teljesítményt képviselő reaktor üzemel.

Az úszó atomerőmű összességében 70 MW villamos és 300 MW hőteljesítményű,

az általa termelt hőenergiát Pevek városának fűtésére is használják.

A hajótest, amelyre a reaktorokat szerelték, 140 m hosszú és 30 méter széles, vízkiszorítása 21 500 tonna. A Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőmű tervezett élettartama 40 év.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek