Cégvilág

Egyelőre veszi a koronavírus által állított akadályokat az építőipar

A csökkenő cégalapítási szám ellenére az építőipar még a bizakodóbb iparágak közé tartozik. Mind a nemzetközi, mind a hazai kilátások csak enyhe termelési visszaesésről és hangulatesésről tanúskodnak – derül ki az Opten elemzéséből.

Ez év áprilisában csupán 293 építőipari vállalkozás indult hazánkban, ez ugyan alacsonyabb, mint az elmúlt három évben tapasztalt értékek, de még mindig a 2016-os havi átlag felett van. „Az építőipari adatokban egyértelműen meglátszik a koronavírus okozta gazdasági visszaesés hatása, ugyanakkor a hosszú távú projektek egyelőre lendületben tartják az ágazatot” mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

Az áprilisi 293 új induló vállalkozás azért is különleges, mert a cégtörlések száma is csupán csak 297 volt a hónapban. A legtöbb ágazatban még „békeidőben” is elfogadhatók lennének ezek az arányok. Ezzel együtt az áprilisi cégalapítási érték 45 százalékkal kevesebb a márciusi értéknél, a visszaesés ebből a szempontból jelentős. Összágazati szinten is hasonló arányú visszaesés tapasztalható, de az építőipari cégalapítási számok rendkívül magas bázisról indultak, így az azonos arányú visszaesés is pozitív mértékben emeli ki a szektort a többi ágazat közül. Az ágazatban működő vállalkozók bizakodására engednek következtetni, hogy a korlátozó intézkedések ellenére sokan járták végig a cégalapítási procedúrát március és április során.

Hasonló eredményeket tükröznek az egyéb iparági mutatók is.

A márciusi termelési volumen is csupán 3,4 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakánál, de ezt a csökkenést részben már jelezte a 2019. év végi rendelés állomány csökkenése. A szerződésállományt tekintve már kevésbé optimista a helyzet. A március végi szerződésállomány már több mint 16 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, hosszabb távra nézve ez már komolyabb bizonytalanságot vetít előre.

Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének jelentésében is rövid távon még a pozitív jelenségek dominálnak.

Az ágazatban a COVID-19 megbetegedések egyelőre nem akadályozzák a munkát, és a csökkenő rendelésállomány lehetővé teszi a korábbi csúszásban lévő projektek felgyorsítását. A munkahelyüket esetlegesen elvesztő dolgozók más vállalatoknál találnak munkát.

A végrehajtási eljárások száma a moratóriumoknak és az üzleti tolerancia növekedésének köszönhetően rekordalacsony értéken zárt áprilisban.

Egy hónap alatt mindössze 83 vállalkozás ellen indult végrehajtás, ami a februári értéknek csupán a 7 százaléka.

A felszámolási, végelszámolási és kényszertörlési értékekben egyelőre nincs meglepetés, az április értékek mindegyik megszüntetésre irányuló eljárás esetén illeszkednek az elmúlt egy év adatai közé.

Nemzetközi viszonylatban is elmondható, hogy az építőipar még a szerencsésebb ágazatok közé tartozik.

Az Európa Tanács EU-ra vonatkozó ESI hangulatindexe is az építőipart jelöli meg a legkevésbé csökkenő ágazatnak.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) áprilisra vonatkozó értéke átlagosan 10 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Csongrád és Baranya megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye produkálta.

Opten – Cégfluktuációs Index ceg Opten koronavírus cégfluktuáció építőipar fluktuáció
Kapcsolódó cikkek