Cégvilág

Egyre nagyobb összeget veszítenek a cégek a kibertámadások miatt

Egyre többe kerülnek a vál­lalkozásoknak a kibertáma­dások és a rendszerleállások, az új technológiák bevezetése pedig további kihívásokat hoz a védekezésben.

Csaknem 40 százalékkal több adatot kezelnek a vállalkozások, mint két évvel ezelőtt, a cégek túlnyomó többségénél úgy látják, hogy a jelenleg használt adatvédelmi megoldásaik a jövőben nem lesznek elég hatásosak a sikeres üzletmenethez – derül ki a Dell Technologies Global Data Protection Index Snapshot 2020 című felméréséből. A több mint ezer informatikai döntéshozó megkérdezésével készült kutatás jól érzékelteti, hogy milyen kiberbiztonsági kihívásokkal kell szembenézniük az üzleti szektor szereplőinek, és azt is bemutatja, hogy mekkora károkat okoznak a kiberbűnözők támadásai. A válaszok alapján

az informatikai szakemberek attól tartanak, hogy több területen nem lesznek majd képesek magabiztosan helytállni.

A legtöbben – a megkérdezettek 69 százaléka – úgy látják, hogy a kibertámadások során elvesztett adatok helyreállításakor lesznek majd gondban, míg 64 százalék jelezte, hogy adatvesztési incidensek esetében tart hasonlótól. Érdekes, hogy igen magas, 62 százalék azok aránya, akik a regionális adatkezelési szabályok betartásánál számítanak problémákra. A Dell Technologies felmérésében megkérdezett cégek 82 százalékánál tapasztaltak a kutatást megelőző 12 hónapban kibertámadást, adatvesztést vagy rendszerleállást, ami 6 százalékpontos növekedés a legutóbbi, 2018-as kutatáshoz képest. A jövőt illetően sem túl bizakodók a cégek, 68 százalékuknál úgy látják, hogy a következő 12 hónapban lesz részük valamilyen váratlan, az adatvagyonukat veszélyeztető eseményben.

Jelentős mértékben emelkedtek a különböző incidensekhez köthető költségek. Rakoncza Zsolt, a Dell Technologies Magyarország vezérigazgatója a kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy

a múlt évben egy adatvesztés becsült átlagos költsége már meghaladta az egymillió dollárt, egy évvel korábban ez az érték 995 ezer dollár volt.

Fotó: Shutterstock

Jóval drámaibb változás következett be a rendszerleállások átlagos költségeiben, míg 2018-ban 526 ezer dollárra becsülték az egy-egy ilyen esemény miatti veszteséget és a helyreállítás költségeit, addig 2019-ben ez az összeg már 810 ezer dollár volt.

Érdekes eredménye a felmérésnek, hogy a több adatvédelmi szolgáltatót, gyártót vagy megoldást használó szervezetek körülbelül kétszer sebezhetőbbek egy olyan kiberincidensben, amely megakadályozza az adataikhoz való hozzáférést. A két vagy több szolgáltatót használó szervezetek esetében erre 39 százalék az esély, szemben az egy szolgáltatót használókra jellemző 20 százalékkal. Ennek ellenére a megkérdezett vállalkozások 80 százaléka döntött úgy, hogy két vagy több szolgáltatótól származó adatvédelmi megoldást is alkalmaz, ami 20 százalékos növekedés 2016 óta.

Rakoncza Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy

az új technológiák alkalmazása kibervédelmi szempontból új kockázatokat hoz,

a Dell felmérése azt mutatja, hogy a cégek nem tartják magukat felkészültnek ezek kivédésére. A kutatás során megkérdezettek majdnem háromnegyede úgy gondolja, hogy ezek a feltörekvő technoló­giák nagyobb adatvédelmi komplexitást eredményeznek, míg 61 százalékuk szerint veszélyeztetik az adatvédelmet. A szervezetek több mint fele küzd azzal, hogy megfelelő adatvédelmi megoldásokat találjon az újabb technológiákhoz. A legtöbben, a válaszadók 67 százaléka az 5G-s és a peremhálózati infrastruktúra kapcsán jelezte, hogy gondot okoz számára a védelem, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási platformok esetében 64 százalék volt ez az arány, míg a felhőalapú alkalmazásoknál 60 százalék.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában is elolvashatja!

kibertámadások technológia vállalkozások
Kapcsolódó cikkek