Cégvilág

Az IQOS-nak kedvez az amerikai felügyelet döntése

Az amerikai gyógyszerfelügyelet először engedélyezett „csökkentett károsanyag-kibocsátású„ minősítést dohánytermék forgalmazásánál.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) először engedélyezett „csökkentett károsanyag-kibocsátású” minősítést dohánytermék forgalmazásánál – jelentette be az FDA. A döntés lényegében marketing-szabályozás is, amely azt teszi lehetővé, hogy az IQOS-termékeknél – pontosabban a dohányhevítéses rendszernél – a forgalmazók feltüntethessék a „csökkentett károsanyag-kibocsátású termék” feliratot. A döntés a Magyarországon is jelenlévő Philip Morris IQOS-ára vonatkozik. Az IQOS ugyanis ennek a gyártónak a 2016-ban szabadalmaztatott találmánya.

Az IQOS elektromos dohányáru, de különbözik az e-cigarettától.

Az úgynevezett dohányhevítéses rendszer elektronikus hevítőt tartalmaz, amely a papírba töltött valódi dohány hevítésével nikotintartalmú párát „állít elő”, és a dohányzó ezt szívja be. Az IQOS-szerkezet nem elégeti, hanem csak felhevíti a dohányt, ezzel – a kutatások szerint – csökkenti a káros és potenciálisan káros anyagok létrejöttét. Nem keletkezik például kátrány.

Az ilyen típusú eszköz szívása nem jár égéssel, hamuval, füsttel, sőt, kellemetlen szaggal sem.

Fotó: Pixabay

Az FDA több évig vizsgálódott és elemezte az IQOS-t. A vizsgálatok során kutatási eredményeket kért be a gyártótól, azokat értékelte, és összevetette a saját méréseivel, valamint más független kutatási eredményekkel. Az adatok átfogó elemzése után minősítette „csökkentett károsanyag-kibocsátásúnak” az IQOS-t, és engedélyezte e minősítés feltüntetését.

Döntésekor a gyógyszerfelügyelet ugyanakkor kötelezte a gyártót arra, hogy a forgalmazás során folyamatosan vizsgálja és ellenőrizze a dohánytermék minőségét. Az FDA minősítése mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az IQOS-ok az egészségre teljesen kockázatmentesek volnának, és nem minősülnek „az FDA által jóváhagyott” termékeknek sem.

elektromos cigaretta cigi USA cigaretta IQOS
Kapcsolódó cikkek