Cégvilág

Az utolsó negyedévben 55 százalékkal nőtt a 4iG profitja

A 4iG a remekül sikerült első fél évet követően további meredek növekedést vár. A KBC elemzője szerint pedig a cég eredményessége negyedévről negyedévre is sokat javult.

A jól sikerült első fél év után a 4iG menedzsmentje 20 százalék feletti növekedést vár idén éves szinten és átlagosan 10 százalék felettit a következő években, az EBITDA-rátája pedig 8-10 százalék körül alakulhat középtávon – derül ki a társaság gyorsjelentéséhez csatolt prezentációból.

Nagy-György János, a KBC Equitas részvényelemzője a beszámoló kapcsán a vállalat sikeres alkalmazkodását emelte ki a járvány miatt megváltozott környezethez.

A menedzsment optimizmusát alátámasztja, hogy a június végén lezárt fél évben a technológiai cég bevételei az előző év azonos időszakához mérten 38 százalékkal 20,3 milliárd forintra bővültek, de még ennél is nagyobbra, 20,8 milliárd forintra nőtt a csoport szerződésállománya.

A bevételek növekedési ütemét a bérköltség 94 százalékos megugrása dacára sem haladta meg a működési költségek gyarapodása, ami főként annak köszönhető, hogy az eladott áruk és szolgáltatások beszerzési értéke csupán 28 százalékkal emelkedett.

Mindezen folyamatok eredőjeként 35 százalékkal, 1,36 milliárd forintra nőtt a 4iG EBITDA-ja, míg adózott nyeresége 34 százalékkal, 775 millió forintra hízott.

Nagy-György János az eredményszámok negyedéves dinamikáját is vizsgálva megállapította, hogy a második negyedévben realizált 11,6 milliárd forintos árbevétel 19 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel ezelőttit, ami kis lassulást jelent az első negyedévhez képest.

A vállalat eredményessége viszont nagyot javult, a 782 millió forintos negyedéves EBITDA 49 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Az EBITDA-hányad 6,76 százalékra nőtt, ami az elemző szerint erősebb az első negyedéves marzsnál. Hozzátette, a nettó profitsoron látható a legnagyobb előrelépés az áprilistól június végéig tartó időszakban, a 463 millió forintos eredmény 55 százalékot vert 2019. második negyedévére.

A kedvező folyamatokban annak is nagy szerepe volt, hogy az egyes üzletágak közül elsősorban a a nagyobb hozzáadott értéket nyújtó (plusz 3 milliárd forint) és az üzemeltetés (plusz 1 milliárd), valamint az egyéb kategóriába sorolt ügyféltámogatás, infrastruktúra-fejlesztés és a tanácsadás hatott közre a cég növekedésében, míg a hardver- és szoftverértékesítés együttesen csak kis mértékben haladta meg a bázist.

Ügyféltípusonként a bevételek 65 százaléka származik az állami megrendelésekből, míg a KKV-ék 22, a nagyvállalatok pedig 13 százalékot hoztak.

A cégcsoport továbbra sem enged fő célkitűzéséből, hogy a magyar informatikai piac első számú rendszerintegrátorává váljon, és meghatározó szereplője legyen a közép-és kelet európai régiónak. Saját fejlesztésű megoldásokkal kívánnak főleg a szállítási, pénzügyi, egészségügyi, agrár- és energetikai szektorokban terjeszkedni. Akvizíciókra a közép-kelet-európai régióban lehet számítani, míg a nyugat-európai és amerikai cégekkel stratégiai partnerségre törekednek.

profit nyereség 4iG
Kapcsolódó cikkek