Egy nap alatt, akár 5 millió kukoricakonzerv is elkészülhet
Idén 156 ezer tonna kukoricát állított elő itthon a Bonduelle, a szezon legforgalmasabb napján akár 5 millió kukoricakonzerv is elkészült a vállalat 3 üzemében.
A felhasznált alapanyagot közel tízezer hektár területen termesztették. A vállalat közleménye szerint összesen 300 millió konzervet állítottak elő az ideji év során eddig.
Ez azt jelenti, hogy a csoport által termelt kukorica 36 százaléka Magyarországon készül.
A tekintélyes mennyiségű kukoricából Magyarországon kívül Európa több mint 20 országának lakosai fogyasztanak; a teljes termelés körülbelül 95 százaléka az országhatárokon túl kerül a boltokba, a hazai piacra pedig 5 százalék kerül.
A világ legnagyobb volumenben termelt növényét a Bonduelle összesen 14 500 hektáron termeszti 120 gazda segítségével, akik GMO-mentes magból növesztik a növényvédőszermaradvány-mentes kukorica csöveket.

A betakarítást szintén ők végzik, a Bonduelle pedig a gazdák munkájával összehangoltan érkezik a földekre a kamionokkal, hogy mihamarabb eljuttassa a kukoricát az üzembe. A békéscsabai gyárba egy szezon alatt körülbelül 50 kamion érkezik naponta, amely a teljes szezont tekintve összesen 3 500 szállítmányt jelent.
Egy kamion hozzávetőlegesen 65 000 cső kukoricát szállít, amelyek a betakarítástól számított mindössze fél napon belül a lezárt konzervbe kerülnek.
A termőföldek az ország több részén oszlanak el, amelyek a gyárakhoz minél közelebb találhatók a lehető legrövidebb szállítási idő biztosítása érdekében.
A vállalat nem csupán a termékek kiemelkedő minőségére, de a környezet megóvására is nagy hangsúlyt helyez. Minden konzervdoboz 100 százalékban újrahasznosítható, tehát a szelektív hulladékgyűjtőbe dobva újra konzerv válhat belőle, 2025-re azonban az összes vállalat által gyártott termék fenntartható köntöst kap.


