BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jók voltunk „karbonsemlegesben”

A korábbinál szűkösebbek volt Magyarország áramiport kapacitásai júliusban, ami emelte a tőzsdei árakat. A karbonsemleges termelés aránya viszont magas volt.

A korábban megszokott szinten, vagy annál alacsonyabban alakultak a júliusi villamosenergiárak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi elemzése szerint.

A másnapi tőzsdei árak a hónap utolsó hetében emelkedtek a júliusi medián közelébe.

A régiós piacok árai a hónap első és utolsó hetében szakadtak el jobban egymástól. Míg a hónap középső részében a spread a németországi, az ausztriai és a szlovákiai piacokhoz viszonyítva 1-2 euró között alakult megawattóránként, addig az első és az utolsó héten az osztrák és a szlovák piaccal szemben elérte a 7-8, a német piaccal szemben pedig a 11-13 eurót. hivatal diagramjából kiderül, hogy júliusban Magyarországon jellemzően magasabb volt a másnapi zsinórtermék ára, mint az összehasonlításban szereplő országokban. (A zsinórtermék a legjobb minőségű áramtermék, mert az folyamatosan és a megadott jellemzőkkel áll a vevő rendelkezésére.)

Fotó: MAVIR Zrt.

A hónapban korlátozottan voltak elérhetők Magyarország felé az import határkeresztező kapacitások.

Az osztrák határon jellemzően napon belül fordultak elő kapacitáscsökkenések, a romániai import több napon is alacsonyabb volt a szokásosnál, és Szerbia felől is kapacitás állt rendelkezésre július 6-tól.

A kijárási korlátozások alatti visszaesés után az elmúlt négy hónapban a bruttó villamosenergia-fogyasztás fokozatosan közeledett 2019 azonos időszakának fogyasztási szintjéhez. Júliusban az átlagos fogyasztás már csak 93 megawattal volt alacsonyabb, mint 2019 azonos időszakában.

A hazai termelés 50 százalékát nukleáris kapacitások, 12 százalékát lignit egységek, 11 százalékát korszerű, kombinált ciklusú gázerőművek, 7,8 százalékát naperőművek (de csúcsidőszakban 20-24 százalékát) adták. A karbonsemleges termelés aránya 65 százalékos volt, egyes negyedórákban 50-79 százalék között változott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.