Cégvilág

Nagy falat az NKM tányérján

Még az idén bejelenthetik, hogy az NKM Nemzeti Közművek átveszi az Elmű és az ÉMÁSZ egyetemes lakossági szolgáltatását.

Az NKM Energia Zrt.-nek rövidesen két és félszer annyi áramvásárló lakossági ügyfele lesz, mint most: összesen mintegy 2,9 millió. Ezzel a villamos energia hazai egyetemes szolgáltatásának 55 százalékát fogja ellenőrizni

– értesült a Világgazdaság. A szegmens másik fele az E.ON-é. A piacszerzés tervét, azaz, hogy az NKM Energia megveszi az E.ON Hungáriától az Elmű–ÉMÁSZ Ener­giaszolgáltató Zrt.-t, várhatóan még ebben az évben bejelentik, ugyanakkor maga a tevékenység átvétele nyilván elhúzódik a jövő év derekáig. A több mint 2,1 millió ügyfél küszöbönálló átvétele nem előzmények nélküli.

Az első nagy, de eredménytelen nekifutás mintegy öt éve volt. Az akkor tervezett konstrukcióban több lépcsőben, az MFB bevonásával került volna állami ellenőrzés alá az Elmű–ÉMÁSZ érintett tevékenysége, és azóta is voltak az ügyletről tárgyalások.

Fotó: Kallus György / VG

A 2,1 millió ügyfél átvételének jelentős műszaki és szervezési feltételei vannak.

Talán az a legjelentősebb, hogy össze kell hangolni az NKM Energia és az Elmű–ÉMÁSZ informatikai rendszereit. A különbség nemcsak az átvevő és az átadó cégeknél alkalmazott megoldások között van, hanem abban is, hogy az Elmű–ÉMÁSZ informatikai rendszerét Németországból irányítják, az NKM-ét pedig helyben. Ezért a két rendszert egy ideig kénytelenek lesznek párhuzamosan futtatni, de ez az állapot nyilván nem tartható fenn huzamosan.

Az Elmű–ÉMÁSZ egyetemes ügyfélköre inkább stratégiai, mint üzleti döntés nyomán kerül az NKM-hez – a lépést információink szerint nem is vállalati, hanem minisztériumi szinten jelentik majd be –, hiszen az NKM aligha fogja meg az isten lábát egy tavaly 12,4 milliárd forintos veszteséget termelő szolgáltatás bekebelezésével. Viszont kihasználhatja majd, hogy az ügyfélkör átvétele révén sokkal több felhasználónak kínálhatja az egyébként is bővülő szolgáltatásait, és esélye lesz arra is, hogy új áramvásárlói – cégeiken keresztül – piaci vevőkként is megjelennek nála.

A tranzakció után kétszereplőssé váló egyetemes áramszolgáltatás kisebb szereplője az E.ON marad a maga 2,4 millió ügyfelével. A tevékenység tavaly 10,2 milliárd forint veszteséget termelt a társaságnak.

E.ON Elmű-ÉMÁSZ MVM NKM
Kapcsolódó cikkek