Cégvilág

Bízik bérlőiben a Graphisoft

Kevéssel maradt el a Graphisoft Park árbevétele a harmadik negyedévben az egy évvel korábbitól. A járvány hatására viszont az ingatlanok értéke mellett a kihasználtságuk is csökkent, most 95 százalékos, szemben a június végi 97 százalékkal.

Július és szeptember között 3,54 millió eurós bérletidíj-bevételt ért el a Graphisoft Park, ez 1,2 százalékkal kevesebb, mint egy éve ilyenkor. Az ingatlanhasznosító kedden, piaczárás után megjelent negyedéves gyorsjelentése szerint

az adózott eredményük mínusz 14,43 millió euró lett, szemben az egy évvel korábbi 2,57 millió euróval, amit az ingatlanállomány harmadik negyedévben elkönyvelt jelentős értékcsökkenése magyaráz.

A vállalat három hete tájékoztatta befektetőit, hogy a június és szep­tember vége közötti időszakban 6,5 százalékkal, 246 millió euróra esett a Graphisoft Park ingatlanállományának piaci értéke. Az ingatlanhasznosító közlése szerint az állomány értékének csökkenése a koronavírus-járvány vártnál lényegesen súlyosabb második hullámával magyarázható.

A szeptemberrel zárult három hónapban 2 százalékponttal, 95 százalékra csökkent a mintegy 82 ezer négyzetméternyi irodaterület kihasználtsága.

Az ingatlanhasznosító ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy a mutató változása így is kedvezőbb a budapesti átlagos irodapiaci üresedés mértékénél.

Fotó: Kallus György / VG

Kiemelték azt is, hogy amíg az ingatlanállomány jelentős értékcsökkentését megállapító független értékbecslő a távmunka hosszú távú fennmaradásával és az irodapiac kedvezőtlen átalakulásával számolt, addig

a vállalat a bérlői visszajelzések alapján úgy látja, hogy a munkahelyeken hosszabb távon is követelmény marad a személyes jelenlét, és különösen a távolságtartás követelményét jól kiszolgáló, nagy méretű, zöldterülettel körülvett irodákra – mint az óbudai épületegyüttes – stabil marad a kereslet.

A Graphisoft az év első kilenc hónapjában 10,96 millió euró „pro forma” bérletidíj-bevételről jelentett, ami 330 ezer euróval meghaladta a tavalyi első kilenc hónapit. A menedzsment megerősítette, hogy 2020 egészében 14,4 millió, míg jövőre 14,5 millió euró árbevételt vár, 4,2, illetve 4,3 millió eurós eredmény mellett. Idén a valós nettó eszközértéket az ingatlanok értékcsökkenése mellett a 2020 júniusában kifizetett 30 millió euró csökkentette 151 millió euróra az eddigi 195 millióról. A társaság bérlőinek az érvényes szerződésekből hátralevő súlyozott átlagos időtartama 4,2 év.

A Graphisoft Budapesti Értéktőzsdén forgó papírjainak ára tegnap, a negyedéves beszámoló megjelenése előtt, elenyésző forgalom mellett 3280 forintig csökkent, ami mintegy 0,6 százalékos értékvesztés. A vállalat részvényei ezzel az idén már nagyjából 36 százalékkal lettek olcsóbbak.

koronavírus tőzsde iroda graphisoft
Kapcsolódó cikkek