Cégvilág

Újabb geoerőmű termelne áramot Turán

A napenergia további tarolása, de a villamosenergia-rendszer újabb kihívásai is várhatók a zöldáram-támogatási pályázat január végi eredményhirdetése után.

Három kakukktojás kivételével kizárólag naperőmű létesítését tervezik a megújuló alapú áramtermelés támogatásának második pályázatára (Metár) 266 érvényes ajánlatot benyújtó vállalkozások. Két ajánlat vonatkozott a hulladéklerakóban keletkező gáz, egy a föld hőjének hasznosítására. Az utóbbi azért érdekes, mert

Magyarországon a föld mélyéről kinyert hő kevés helyen elég forró az áramtermeléshez, ilyenre egyelőre csak Turán van példa.

A 7 megawattos létesítmény a szingapúri KS Orka többségi ellenőrzésű Turawell Kft.-é, amely az áramot garantált állami átvétel mellett és támogatott áron adja el. A KS Orka Hungary Kft. most is Turán építene 10 megawattos létesítményt. A két hulladékalapú létesítményt a Centrica Business Solutions Zrt. építené Kétpón, fél-fél megawattal.

A 0,5–50 megawattos létesítményekre kiírt tenderen a kis kapacitású naperőműtervek taroltak, legalább 10 megawattos létesítményre negyven pályázat érkezett.

A közel 50 megawattos kapacitás lehetőségét hat cég használta ki: az Atreusz Holding Téten, a Sunlight-Solar Mező­berényben, a Naperőmű Farm Ballószögön, a Guta Solar Galgagután, az Auster-Solar Hódmezővásárhelyen, míg az egyedül nem napkövetős naperőművet építő Raaba Flow Tapolcán fejlesztene. Érdekes, hogy mégis az utóbbi, egyszerűbb technológiát választó (s emiatt feltehetően olcsóbban építkező) cég ajánlotta a legmagasabb, 21,28 forintos kilowattóránkénti árat, a többiek egységnyi áramot kihoznának 20 forintnál kevesebből is, a Naperőmű Farm például 16,17 forintból. A Raaba magasabb ára azzal magyarázható, hogy a fix rögzítésű rendszer kevésbé hatékony.

Fotó: Kallus György / VG

Az eredményhirdetés a kiíró Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közlése szerint 2021. január végére várható, nyilvánvalóan a naperőművek viszik el a kiosztható támogatások szinte egészét. A további térhódítása egybecseng a hazai energiapolitikai által támogatott zöld-atom dominanciájú energiamix erősítésével, amelyben a zöld nem titkoltan és elsősorban a napenergiát jelenti. Ugyanakkor

az időjárásfüggő áramtermelő kapacitások ingadozó termelésének kiegyensúlyozására az eddiginél nagyobb vagy/és több tartalékkapacitás, de mindenképp pontosabb rendszerszabályozás szükséges.

A MEKH minapi közleménye szerint a második Metár-tenderen a pályázók együtt 2145 gigawattóra áram előállításához igényeltek támogatást a 390 gigawattóra kioszthatóval szemben. Az ajánlati árak igen kedvezők, az igényelt mennyiséggel súlyozott átlaguk 20,66 forint, míg a tavalyi tenderen 23,58 forint volt.

villamosenergia metár támogatási pályázat zöldprogram túra MEKH
Kapcsolódó cikkek