Cégvilág

Állami mentőövvel menekül meg az Air Serbia

A szerb kormány feltőkésítette az Air Serbiát, így az állam a korábbi 51 százalék után már 82 százalékot birtokol a légitársaság részvényeiből.

A szerb kormány feltőkésítette az Air Serbiát, így az állam a korábbi 51 százalék után már 82 százalékot birtokol a légitársaság részvényeiből. A másik tulajdonos az Etihad Airways.

Az Air Serbia vezérigazgatója köszönetet mondott a kormánynak a támogatásért, hangsúlyozva, hogy ezzel megteremtették a további zavartalan ügyvitel alapjait. Duncan Naysmith azt is közölte, hogy

bizonyos korlátozásokat és leépítéseket kénytelenek voltak alkalmazni, hogy a vállalat képes legyen átvészelni ezt a nehéz időszakot.

A szerb pénzügyminisztérium erre vonatkozó közleménye szerint a feltőkésítés a kormány tavaly októberi határozatával összhangban történt. A Brnabic-kabinet akkor rendeletben irányozta elő a járvány következtében súlyos helyzetbe került vállalatok feltőkésítését. A minisztériumi közleményben az is olvasható, hogy a határozat összhangban van az Európai Bizottság ideiglenes jogi keretével.

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto

A közleményből nem derül ki, hogy mekkora összeggel járult hozzá az állam a légitársaság fennmaradásához, nem hivatalos információk szerint százmillió euróról van szó.

Az évek óta jelentős veszteséggel küzdő Etihad Airways lehetséges kiszállását már hónapok óta rebesgették. Decemberben az arab légitársaság meg is szüntette az Abu-Dzabi és Belgrád közötti járatát.

Korábban a sajtóban arról jelentek meg értesülések, hogy az egyik nagy kínai állami tulajdonú légitársaság – az Air China, a China Eastern Airlines vagy a China Sou­thern Air­lines – kész megvenni az Air Serbia részvényei­nek 49 százalékát.

Air Serbia
Kapcsolódó cikkek