Cégvilág

Csaknem teljesen német kézbe került és nevet is vált a VT-Arriva

Miután a német fél 99 százalékosra emelte tulajdoni hányadát a VT-Arriva Kft.-ben, napokon belül kikerül a cég nevéből a másik tulajdonosra, a Videoton Holdingra utaló VT előtag.

Február 1-jén megváltozik a VT-Arriva Kft. neve, a hazai autóbuszos személyszállítási piac meghatározó szereplője ArrivaBus Kft.-ként működik tovább – erősítette meg a Világgazdaság érdeklődésére a névváltásról szóló híreket a társaság. Mivel a VT előtag a Széles Gábor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Videoton Holding Zrt.-re utal, adja magát a következtetés, hogy a fejlemények mögött a tulajdonosi szerkezet átalakulása húzódik. A 2012 májusától a BKK vállalkozójaként a budapesti közösségi közlekedésben közszolgáltatóként jelen levő cég ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta lapunkat, hogy a hivatalos elnevezésük azért módosul, mert az Arriva 2020. október 1-jén meghatározó, 99 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben. „A cégnévváltozás tehát igazodik ehhez a folyamathoz, ezentúl jobban tükrözi majd anyavállalatunk arculatát, és illeszkedik a többi európai Arriva-leányvállalat megjelenéséhez is” – fogalmazott Krsják Attila, a vállalat kommunikációs munkatársa. Azt is hozzátette, hogy az Arriva és az Arrivát tulajdonló Deutsche Bahn ezzel a beruházással is kifejezi a magyarországi közlekedés fejlesztése iránti elköteleződését.

Az Arriva egy tőkeerős nemzetközi vállalatcsoport, amely 14 európai országban szolgáltat. Mintegy 17 ezer darabból álló buszflottájával, illetve további 770 vasúti és villamosszerelvényével évente több mint 2 milliárd utast szállít. Ehhez a feladathoz 46 ezer munkatársat alkalmaz. A magyar Arriva négy – egy székesfehérvári és három budapesti – telephelyről körülbelül 1500 alkalmazottal biztosít buszos közösségi közlekedési szolgáltatást. A társaság 2008-ban érkezett meg Magyarországra, azóta a legnagyobb magánkézben lévő közlekedési szolgáltatóvá nőtte ki magát: Budapesten kívül a Volánbusz Zrt. vállalkozójaként helyi járatokat üzemeltet Székesfehérváron, valamint cégek megrendelésére ipari parkokba indít szerződéses buszokat.

A VT-Arriva Kft.-ben a már említett, tavaly októberi dátumig az Arriva Hungary Zrt. törzsbetétje 75, a Videoton Holding Zrt.-é 25 százalékos tulajdoni hányadot biztosított. Az előbbi még 2019-ben növelte 51-ről 75 százalékra a részesedését. Ennek a törekvésnek az újabb állomása tehát 2020 utolsó negyedévében következett, amikor a német hátterű fél érdekeltsége 99 százalékra emelkedett. A Világgazdaság megkeresésére a Videoton Holding Zrt. az ügylet kapcsán azt közölte, hogy már több éve kisebbségi tulajdonosként vesz részt a cég életében a társtulajdonos, az Arriva Hungary Zrt. mellett, és jelenleg

1 százalékos üzletrésszel rendelkezik. „Az Arriva Hungary Zrt. a múlt év végén tájékoztatott minket, hogy a cég nevét és arculatát az Arriva csoport sztenderdjei szerint szeretné megváltoztatni, beleértve a VT előtag elhagyását, amely változás ellen nem volt kifogásunk.” A társaság jelezte, hogy a változások hátteréről, illetve részleteiről egyik érintett félnek sem áll módjában bővebb információkat megosztani.

A most még VT-Arriva Kft. nevet használó cég ugyanakkor azt is közölte lapunkkal, hogy a névváltozás és a tulajdonosi szerkezet átalakulása sem a vállalkozás működését, sem a szolgáltatásait nem érinti. „Ugyanazok a feladataink, ugyanazt a magas színvonalú szolgáltatást nyújtjuk Magyarország legfiatalabb buszflottájával” – húzta alá Krsják Attila. A társaság 2019-ben 26,2 milliárd forint nettó árbevételt és 706 milliós adózott eredményt ért el.

névváltás közlekedési szolgáltató busz tulajdonosi szerkezet Videoton Holding Zrt. ArrivaBus Kft.
Ezek is érdekelhetik