Cégvilág

Még jobban munkára fognák a napot

A Photon Energy az idén mintegy 25 megawattnyi naperőművet építene Magyarországon, terveihez a napokban forrást is felszabadított.

Gyorsan belendült a hollan­diai tulajdonú Photon Energy magyarországi tevékenysége. A víz- és napenergiára szakosodott, Európában és néhány más földrészen is működő csoport csak 2016-ban vetette meg a lábát az országban, de naperőműprojektekre alapított leánycége,

a Photon Energy Solutions HU Kft. 2018-ban már 3,8 milliárd, 2019-ben pedig 7,1 milliárd forint árbevételt produkált. Adózott eredménye 0,7 milliárd, illetve 2,1 milliárd forint volt.

Van a csoportnak egy naperőmű-üzemeltetésre alapított leányvállalata is, a Photon Energy Operations Kft., de az eddig szerényebben szerepelt. 2019-es árbevétele jóval százmillió forint alatt maradt, és veszteséges is volt.

A Photon Energy magyarországi bejelentései tavaly ősszel szaporodtak meg. Októberben a társaság két püspökladányi fotovoltaikus (PV) erőművét rákapcsolták az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Kft. villamosenergia-hálózatára. A két erőmű együttes kapacitása 2,8 megawatt, éves várható termelése 4,1 gigawattóra, és 380 ezer euró a tőlük remélt árbevétel. Az erőművek 17 évre és 11 hónapra rendelkeznek Metár-engedéllyel, vagyis ezek alatt az évek alatt ártámogatással adhatják el az engedélyben meghatározott mennyiségű áramot az azonnali energiapiacon.

Október végén beüzemeltek további hat, november végéig pedig még két püspökladányi erőművet, összesen 11,3 megawatt kapacitással.

Fotó: Szalay Károly/Kisalföld

Ezzel már 49,1 megawattra emelkedett a társaság tulajdonában lévő, már termelő magyarországi naperőművek összesített teljesítménye.

A hat erőmű évi 1,1 millió euró bevételt ígér. Közülük három Metár-engedélye a maximális bő 17 évre és 11 hónapra, a másik háromé 15 évre és 5 hónapra szól, a novemberben átadott kettőé pedig több mint 15 évre és 5 hónapra. A cég az utóbbi kettő kapcsán nem közölt várható bevételt, összesítést azonban igen: a tíz püspökladányi erőműtől összesen évi 1,9 millió eurót remél.

A napokban terítékre került a püspökladányi „csomag” működésének hosszú távú finanszírozása is. A Photon Energy N. V. bejelentette, hogy egy második, hosszú távú visszkereset nélküli faktorálási megállapodást kötött a magyarországi CIB Bankkal az együtt 14,1 megawattos magyarországi fotovoltaikus erőművekre.

Az összesen 4,6 milliárd forintos (12,9 millió eurós) finanszírozás révén az anyavállalatnál jelentős likviditás szabadul fel, ami szolgálhatja például a tervek szerinti növekedést és a portfólió bővítését.

Terv van is: Georg Hotar, a Photon Energy vezérigazgatója korábban jelezte, hogy 2021 végéig 75 megawattosra kívánják bővíteni a saját tulajdonú magyarországi PV-erőmű portfóliójának nagyságát. Ez a jelenleginél mintegy 50 százalékkal nagyobb kapacitást jelent.

A Photon Energy az év elején megjelent a varsói és a prágai szabályozott piacain is.

Beterítik az országot a társaság erőművei

Korábbi naperőművei közül a Photon Energy Solutions a monori nyolc létesítményt 2019 októberében adta át, 5,6 megawatt együttes kapacitással. A projekt fejlesztése még 2016-ban indult. Ugyanazon év novemberében Fertődön két erőművet csatlakoztatott a hálózatra (3,5 megawatt), Kunszentmártonban szintén kettőt (1,4 megawatt), decemberben pedig hármat Taszáron (2,1 megawatt). Van három naperőműve Mályiban is (2,1 megawatt), és nyolc Tatán (5,4 megawatt).

 

Georg Hotar Photon Energy naperőmű
Kapcsolódó cikkek