Cégvilág

Munkaalkoholisták, vis maior és a Z generáció igényei

A munkaerőpiac aktuális kérdései közt a fiatalok munkavállalási igényei, a túlhajszoltság és a vírushoz kötődő vis maior témaköre is terítékre került.

A aktuális kérdéseit dolgozta fel a Munkaerőpiac.eu szakportál. A fiatalok munkavállalási igényei, a túlhajszoltság, a lojalitás és a vírushoz kötődő vis maior témaköre is terítékre került.

A Z generáció igényei

A pályaválasztás előtt álló vagy a munkaerőpiacra frissen belépő Z generáció új viszonyulást kíván mind az oktatási intézményektől, mind a munkahelyektől. E nemzedék tagjai 1995 és 2009 között jöttek a világra, egy olyan korban, amikor életünk minden területét meghatározta a technikai fejlődés. Az életük jelentős része az online térben zajlik, szinte rettegnek attól, hogy lemaradnak valamiről. A szülőknek is felelősségük van az eligazodásban a szakmai útjuk megtalálásához. A Z generáció mindig szeretné látni, hogy mi értelme van megtanulni valamit vagy elvégezni a munkát. A fiatalok azt várják el a főnöktől, hogy jó fej legyen és megközelíthető.

Munkaalkoholizmus

Érdemes megkülönböztetni a munkaalkoholistát és az elkötelezett, szorgalmas munkavállalót. A munkaalkoholista hasonlít az alkoholista vagy más függőségben szenvedők helyzetéhez, akik közül sokan szintén hisznek abban, hogy le tudnának állni, vagy szimplán tagadják azt, hogy bármilyen probléma is lenne. Ez a típus nem tudja elengedni magát, folyton rohan, keresi a lehetőséget, hogy dolgozhasson és idegesíti, ha valami akadályoztatja. A családi és baráti eseményeken is gyakran csak fizikálisan van jelen és fejben máshol jár. Az eleinte még leplezhető folyamat vége szinte bizonyosan a komoly lelki-testi megbetegedés.

Fotó: Shutterstock

Munkavállalói lojalitás

Bár az idei koronavírussal terhelt év jelentős változásokat hozott a munkaerőpiacon, és megfordulni látszik az elmúlt néhány év munkavállalóhiányos trendje, a munkáltatóknak ma is tenniük kell a náluk dolgozók, különösen a jó szakemberek megtartásáért. Ha ugyanis a munkavállalók jól érzik magukat egy munkahelyen, az a teljesítményükön is meglátszik. Ösztönözni pedig nem csak pénzzel lehet, hanem a szubjektív fontosságérzettel, az őszinteség növelésével vagy a pozitív visszajelzéssel is.

Vis maior, avagy a vírusra hivatkozás

A koronavírus-járvány hosszú idő óta először hozta felszínre a vis maiorral kapcsolatos elméleti és gyakorlati kérdéseket. Vajon önmagában a pandémia, vagy csupán az emiatt elrendelt intézkedések minősülnek elháríthatatlan külső oknak? Ki és mennyiben, mely szerződéses, vagy egyéb kötelezettségek kapcsán hivatkozhat a járványra? Ez csupán néhány példa azon dilemmákra, amelyekkel a jogászoknak és a piaci szereplőknek egyaránt szembesülniük kellett, és amelyek kapcsán még csak álláspontok körvonalazódnak.

pályaválasztás bérezés munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek