Cégvilág

Több kérdésre is választ vár a MOK

A fogorvosok kompenzációjáról további részletszabályozásra van szükség. Az országban mintegy 130 praxisközösség működik.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke levélben érdeklődött a belügyminisztertől és az emberi erőforrások miniszterétől többek között arról, hogy az a 71,5 milliárd forint, amelyet az egyik múlt év végi kormányrendeletben háziorvosi és szakdolgozói bértámogatás címén nevesítettek, hogyan és mikor kerül a praxisokba. Nem tisztázott az sem, hogy mit jelent a „lazább vagy szorosabb praxisközösség”, amelynek alapján majd a béremelés mértékét meghatározzák.

A kamara levele szerint a kormányrendelet meghatározta az önkormányzati alkalmazású háziorvosok és fogorvosok után lehívható bértámogatás mértékét, a praxisközösségi együttműködéstől függetlenül. Ez ellentétes azzal, amit a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertetett az alapellátásban dolgozó háziorvosok és fogorvosok béremelésével kapcsolatban. Ezért

a kamara úgy látja, hogy további részletszabályozásra van szükség, a rendeletben foglalt megoldás ugyanis sérti a szektorsemlegességet, továbbá bérfeszültséget okoz az önkormányzati és az egyéb praxisokban dolgozók között.

Ráadásul a Kormányinfón elhangzott bejelentésből nem világos, hogy a praxisközösségben való részvétel és a bérkompenzáció az alapellátó fogorvosokra is vonatkozik-e, vagy ők másfajta kompenzációra számíthatnak.

Fotó: Shutterstock

Orbán Viktor miniszterelnök egy októberi kormányülés után ismertette, hogy a kormány szándéka szerint a háziorvosok praxisközösségben fognak dolgozni, üres praxis nem lesz, az ellátás szakmai színvonala pedig emelkedik. A közel 130 hazai praxisközösségben 650 családorvos dolgozik. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint tavaly decemberben 844 üres praxis volt Magyarországon, ebből 571 háziorvosi és 273 fogorvosi. Ráadásul

egy korábbi felmérés szerint a háziorvosok háromnegyede nem akar praxisközösségben dolgozni.

Az orvosszakma és a kormány egyeztetéseinek az volt a céljuk, hogy reagáljanak az egyértelmű politikai igényekre, de senki ne kényszerüljön számára elfogadhatatlan szakmai és gazdasági együttműködési kötelezettségbe.

A MOK honlapján elindult egy számláló, mert

keddtől három napja van arra az Országos Kórházi Főigazgatóságnak és az új jogviszonytörvény által érintett munkáltatóknak, hogy – a MOK-ot és a szakszervezeteket bevonva – tisztázzák a leendő munkavállalók szerződéseinek részleteit,

majd az életbelépés előtt – a törvény által előírt – harminc nappal a szerződéstervezeteket elküldjék az érintett egészségügyi dolgozóknak.

orvosi praxis Kincses Gyula fogorvosok Magyar Orvosi Kamara
Kapcsolódó cikkek