Cégvilág

Paks II.: hosszabbíthat az atomhivatal

Tavaly tizenkilenc műszaki zavar volt a magyarországi atomerőműben, de egyik sem kockáztatta a nukleáris biztonságot.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) nagy valószínűséggel igénybe veszi azt a három hónapos hosszabbítási időt, amelyet a jogszabály lehetővé tesz számára a két új paksi atomblokk létesítési engedélykérelmének elbírálásához – válaszolt a Világgazdaságnak a hivatal. Az OAH a kérelem kapcsán eddig két hiánypótlást írt elő: egyet még júliusban, és egyet decemberben.

A kérelemben a válasz szerint vannak jól kidolgozott részek, és vannak kevésbé jók, de – mint az OAH rámutatott – igen nagy terjedelmű és szerteágazó dokumentációról van szó. Az anyag értékelésén közel 100 hatósági szakértő dolgozik, emellett a hivatal folyamatosan bevon külső szakértőket is, akik segítik a szakmai munkát.

A magyarországi nukleáris létesítmények (a Paksi Atomerőmű, a Budapesti Kutatóreaktor, az Oktatóreaktor, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója), továbbá a radioaktívhulladék-tárolók biztonságosan, az előírt feltételek és korlátok mellett üzemeltek, működésük nem jelentett egészségikockázat-növekedést – derült ki OAH évindító elektronikus sajtótájékoztatójának összefoglalójából.

Az OAH 2020-ban is több mint 4000 engedélyes tevékenységét engedélyezte és ellenőrizte.

Harmincegy eseményről kapott bejelentést. A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolókban 27 nukleáris biztonsági, 1 fizikai védelemhez, továbbá az egyéb létesítményekben 3 sugárvédelemhez kapcsolódó jelentésköteles eseményt vizsgált ki.

A Paksi Atomerőmű nukleáris biztonsági jelentésköteles eseményeinek száma a 2019-es 10-ről 19-re nőtt, jellemzően elektromos meghibásodások miatt. Az események a nukleáris biztonságot nem veszélyeztették, a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán (INES) a legalacsonyabb, skála alatti 0 besorolást kapták. Az év során tíz alkalommal változott az atomerőmű teljesítménye úgy, hogy az nem tervezték előre.

Fotó: VG/Móricz-Sabján Simon

Az év során az OAH engedélyezte a Paksi Atomerőmű új típusú, úgynevezett SLIM fűtőelem-tesztkazettáit, 18 ilyen kazetta tesztelése kezdődött meg.

A hivatal kiadta a Radioaktív Hulladékot Kezelőt Kft. (RHK) számára a nagy radioaktív hulladékok paksi tárolójának (KKÁT) új üzemeltetési engedélyét az atomerőmű új típusú üzemanyagának kezelhetőségéhez. Megkezdődött a KKÁT bővítésének következő lépései is, így a létesítmény további 4 tárolókamrával 28 kamrásra bővül, vagyis több hely lesz az atomerőmű kiégett üzemanyagának.

A Budapesti Kutatóreaktorba 2020 augusztusában többéves üzemeltetéshez elegendő üzemanyagot szállított az oroszországi TVEL nukleárisfűtőanyag-gyára az OAH felügyelete mellett.

Zajlik az új atomerőművi blokkok engedélyezése is: az erre vonatozó kérelmet a Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be. A több tízezer oldalas dokumentum elbírálása a hivatal fennállásának legnagyobb volumenű eljárása.

Paks II. beküldte a nukleáris biztosítékokra vonatkozó előzetes adatszolgáltatást és Paks II fizikai védelmi tervét is.

A létesítési engedélyezési eljáráshoz kapcsolódóan közmeghallgatás lesz, a hatósági eljárás várhatóan 2021 őszéig tart. A felvonulási terület építményei kapcsán az előző év során tíz, 2021 elején további két építési engedélyt adott ki az OAH (például irodaépületre, étteremre és konyhára, betonkeverő üzemre, betonvizsgáló laboratóriumra, acéltermékeket készítő műhelyre).

Az OAH 2020 októberében megküldte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) az új atomerőművi blokkok előzetes biztonsági jelentését, amelynek szakértői vizsgálata 2020 decemberében indult, záró jelentésének végleges változata pedig 2021. szeptemberére várható.

A csernobili erdőtűznek nem volt egészségre káros magyarországi hatása, a Paksi Atomerőmű blokkjainak újbóli üzemidő-hosszabbítását pedig a jogszabályok jelenleg nem teszik lehetővé – idézi fel az év további eseményeit a hivatal. Mint magyarázza, a Pakson is üzemelő második generációs atomerőművek nagyrészt az első generációs atomerőművek továbbfejlesztéseként jöttek létre, korábban az OAH által jóváhagyott program szerint már 20 évvel meghosszabbították az üzemidejüket.

Továbbra is kihívást jelent a munkaerőhiány a hivatalnak. Közel tizedével még a 2019-es létszámzárlat során az OAH eredetileg tervezett létszámát is csökkentették. A hivatal az előtte álló jelentős hatósági feladatokhoz és eljárásokhoz igazodva, ütemezetten határozta meg a munkaerő-szükségletet, ugyanis munkaerő-felvételre csak a kilépő, nyugdíjba vonuló munkatársak pótlásakor kerülhet sor. A helyzetet nehezíti, hogy jelenleg Magyarországon a teljes nukleáris iparnak jelentős a mérnökszükséglete.

Slim Paksi Atomerőmű Paks II. Csernobil OAH
Kapcsolódó cikkek