Cégvilág

Erősen kezdődött az a év a cégalapítások frontján

Pedig a január hagyományos gyenge hónapnak számít a vállalkozási kedv szempontjából.

A januári új cégbejegyzések még a 2020-as rendkívül magas havi cégalapítási átlagot is meghaladják, egy hónap alatt közel 2700 cégalapítás került közzétételre az Opten szerdán publikált felmérése szerint.

Mint írták, 2021-ben is folytatódni látszik az elmúlt évek erős cégalapítási trendje.

Bár a koronavírus járvány még számos vállalkozásnak jelent igen komoly problémákat, és a gazdaság állapota vegyes képet mutat, a cégalapítások száma továbbra is magas Magyarországon.

A január hagyományosan gyenge hónapnak számít cégalapítások tekintetében, de a szezonalitási hatás ellenére is magas maradt a hónapban az újonnan közzétett cégalapítások száma

– mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

2021 januárjában 2694 cégalapítás került közzétételre, ami ugyan elmarad a decemberi rekordmagas cégalapítási értéktől, de a 2020-as havi átlagot még így is meghaladja 12 százalékkal. A cégalapítások száma gyakorlatilag 2015 óta lassan, de fokozatosan emelkedik, ebbe a trendbe illeszkedik a januári érték is. 2014-ben volt utoljára ilyen magas januári cégalapítási érték, tehát az év első hónapját nézve a mostani érték 7 éves rekordnak számít.

A magas cégalapítási adatokhoz azonban erősen hozzájárulnak a kényszervállalkozások és a szigorítások miatti cégalapítások is.

Fotó: Shutterstock

A kényszervállalkozási hatást a munkájukat vesztett alkalmazottak kényszerű cégalapításai generálják, míg a KATA szigorítások egyéni vállalkozókat terelnek át a társas vállalkozások világába. Míg a kényszervállalkozói hatás kevésbé egészséges a hazai cégbázis jövőjét nézve, addig az egyéni vállalkozók átterelődésének vannak pozitív hatásai is a teljes cégbázisra nézve, annak ellenére, hogy a folyamat kétségtelenül fájdalmas sok egyéni vállalkozónak. Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy melyik hatásnak mekkora a szerepe. A gazdaság lassú stabilizálódásával vélhetően a kényszervállalkozói hatás csökken, a KATA szigorítások pedig egészen biztosan nem fognak véget vetni egyik napról a másikra az egyéni vállalkozók sokasodásának. Sőt, 2021 januárjában 9600 egyéni vállalkozás jött létre az országban, ami az elmúlt évek egyik legmagasabb havi értéke.

A magas cégalapítási számok mellett azonban jól mutatja a gazdaság vegyes állapotát a rekordmagas januári végelszámolási érték.

Egy hónap alatt 2049 új végelszámolási eljárás került közzétételre, ami minden idők legmagasabb havi végelszámolási értéke. A január hónap az évváltás miatt hagyományosan magas végelszámolási értékeket szokott hozni, de ennyien még sosem döntöttek vállalkozásuk megszüntetése mellett mint 2021 januárjában.

Fotó: Opten

A megszűnések száma összességében alacsony maradt a hónap során a magas végelszámolási érték ellenére is. Január hónapban mindösszesen 1719 cégtörlés került közzétételre, ami ugyan valamennyivel magasabb, mint az elmúlt hónapok értékei, de az elmúlt évek adataihoz képest igen alacsonynak számít. Az alacsony cégtörlési érték továbbra is a kényszertörlési eljárások befagyasztásának köszönhető. Kellemetlen hír azonban, hogy az újonnan induló felszámolási eljárások száma fokozatosan növekszik, januárban 410 ilyen eljárás került közzétételre. Összességében tehát a megszűnésre irányuló eljárások között a végelszámolások dominálnak, de a végelszámolási hatás az év elején a legerősebb, így a cégtörlések száma csökkenni fog várhatóan a következő hónapokban. A magas cégalapítási érték és az alacsony cégtörlési szint együttesen pedig a cégpopuláció növekedését eredményezik.

Jelenleg mintegy 519 ezer társas vállalkozás működik az országban és számuk az elkövetkező hónapokban tovább fog növekedni.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) januári értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye produkálta.

cégfluktuáció céges trend kata
Kapcsolódó cikkek