Cégvilág

Kevesebb importföldgáz érkezett januárban

Az év elején jelentős változások történtek a hazai ellátás szerkezetében és a külkereskedelmi áramlásokban.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzétette legfrissebb földgázpiaci elemzését. Januárban kevesebb földgázt importáltunk, azonban az ellátás így is zavartalan volt.

Az enyhe időjárás következtében januárban jelentősen mérséklődött a hazai földgázfogyasztás az előző év januárjához viszonyítva.

Az ázsiai piacokon azonban a hideg időjárás miatt historikus magasságokba szökött az LNG ára,

így a szállítmányokat – az európai helyett – inkább odairányították, ennek következtében az európai piacokon jelentősen drágult a földgáz ára. A hazai másnapi piaci árak is emelkedtek, de továbbra is alacsonyabbak voltak, mint az osztrák és holland árai.

Fotó: Shutterstock

2021 januárja jelentős változásokat hozott a hazai ellátás szerkezetében és a külkereskedelmi áramlásokban.

Egyrészt a nagykereskedelmi piaci árak kellően magasra kúsztak ahhoz, hogy az ellátást helyett a tárolóban felhalmozott készletekből biztosítsák a kereskedők. Másrészt nyugati irányból nem volt érdemes importálni, hiszen az osztrák piacon a hazainál drágábban lehetett értékesíteni a forrásokat, így lecsökkent a hazai importigény.

További fontos változást jelentett, hogy a hagyományos szerb és horvát tranzit is csökkent.

A balkáni vezetékfejlesztések eredményeként Szerbia ezentúl Bulgária felől kapja a Török Áramlaton keresztül Európába érkező orosz földgázt, Horvátország importigényét pedig a krki LNG-terminál elindulása csökkentette. Az osztrák és a szlovák pontokon szinte teljesen leállt a behozatal és az ukrán importponton is kevesebb földgáz érkezett az országba. Összességében decemberhez képest 25%-kal volt alacsonyabb az import- és 16%-kal az exportált volumen.

gázimport földgáz Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
Kapcsolódó cikkek