Cégvilág

Változást akar a Dunaferr tulajdonosa

Pénteken új vezetést kaphat a Dunaferr, de a társaság számára fontosabb cél egy esetleges felszámolási eljárás elkerülése.

Fordulat várható a holnapra tervezett közgyűlésen az ISD Dunaferr Zrt. irányításáért folyó vitában, amelyben a többségi tulajdonos orosz állami Vnyesekonombank (VEB) által kinevezett, de lejárt megbízatású vezetés áll szemben a vasmű korábbi, már kisebbségben lévő ukrán tulajdonosaihoz köthető személyekkel. A Dunaferr 99,64 százaléka közvetlenül a ciprusi Steelhold Ltd.-é, 6 ezrelék része a magyar államé, továbbá van részesedése Natalija Basinszkajának és a szakszervezeteknek is a Mikó István ügyvédtől kapott tájékoztatás szerint.

„Lényegében arról van szó, hogy a tulajdonos, azaz a Steelhold és a VEB megelégelte, hogy milyen helyzetbe került a Dunaferr, amelynek a vezetése például nem helyezte letétbe a társaság pénzügyi beszámolóját sem.

A közgyűlésen a tulajdonos ezt orvosolná új felügyelőbizottság és igazgatóság megválasztásával, továbbá olyan döntések meghozatalával, amelyek biztosítják a munkavállalók státuszának megmaradását és a beszállítói igények kielégítését” – magyarázta a Világgazdaságnak Mikó István. Az ő neve is szerepelt a Dunaferr hétfői közleményében, amely szerint a múlt pénteken „bizonyíthatóan meghamisított okiratokkal akarták átvenni a vállalat irányítását Tatjana Taruta ukrán kisebbségi tulajdonos megbízottjai”. Az ügyvéd kielentette, hogy a Dunaferr területére való belépési jogosultságukat hivatalosan igazolták.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Mikó István szerint eddig azért nem lehetett meghozni a szükséges intézkedéseket, mert például vagy nem volt elérhető a részvénykönyv, vagy nem volt az intézkedésekben partner a 2020. szeptember 30-án lejárt megbízatású Jevgenyij Tanhiljevics. Bár a tulajdonosoktól kapott megbízás alapján Mikó István megpróbált minden lehetséges információt megszerezni a vasmű helyzetéről, nem férhetett mindenhez hozzá. Így azt is hallomásból tudja, hogy fizetésképtelenségi eljárások indultak a Dunaferr ellen, ami miatt viszont hamarosan megszülethetnek az elsőfokú végzések. A tulajdonos ezeket az eljárásokat szeretné a meghatalmazottjai útján kötött megállapodásokkal annulláltatni, hiszen egy felszámolási eljárás nemcsak a Dunaferr, de 11 ezer dolgozója sorsát is megpecsételné.

Ugyanakkor Jevgenyij Tanhilje­vics lassan egy éve nyilatkozik egy olyan befektető megjelenéséről, amely megmentené a társaságot. A legutóbbi hírekben ebben a szerepben főként a Liberty ­Steel nevét emlegették.

Úgy tűnik, nem a Liberty lesz az új befektető, továbbra is több érdeklődővel folynak tárgyalások

– tájékoztatta a Világgazdaságot Medgyesi Miklós, a dunaújvárosi önkormányzat szóvivője. Arra is emlékeztetett, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sem nevesítette a Dunaferrt abban a február eleji posztjában, amelyben a Libertyvel folytatott tárgyalásáról beszámolt. Medgyesy Miklóst elsősorban arról kérdezte a Világgazdaság, mit tesz a város a Dunaferrért. Mit mondta, az önkormányzat tulajdonosként és hatóságként sem érintett a vasmű ügyeiben.

Ugyanakkor, tekintettel arra, hogy milyen jelentős a Dunaferr szerepe Dunaújváros és térsége számára, a város tavaly október 22-én levélben kért segítséget a kormánytól. A levelet az ellenzéki többségű képviselő-testület fideszes tagjai is aláírták. A kapott válasz szerint azonban az állam nem kíván beavatkozni egy magánvállalat ügyébe. A város a társaság szállítói tartozásaira szóló garanciavállalást kért 2021 végéig, továbbá azt, hogy az állam a gazdaságvédelmi alapból 2020. december 31-ig fizesse ki a társaságnál esedékes béreket. Az utóbbi kérés okafogyottá vált, mert a vasmű, havi két részletben ugyan, de fizet. Kérte továbbá a városvezetés, hogy a kormány tudakozódjon a Vnyesekonombanknál a vasmű tulajdonosi szerkezetéről és az említett eladási szándékról.

Steelhold Dunaújváros Liberty Tanhiljevics Szijjártó Péter Dunaferr Mikó István VEB
Kapcsolódó cikkek