Cégvilág

Az idén még kitart a rali az acél piacán

A járvány leküzdésével párhuzamosan fellendül a világpiaci kereslet.

Tíz éve nem ment annyira jól a POSCO-nak, mint a márciussal zárult üzleti negyedévben: a dél-koreai acélgyártó óriás 1,39 milliárd dolláros üzemi nyereséget ért el, ez az egy évvel korábbi, pre-Covid időszakénál 120 százalékkal magasabb érték. A világ ötödik legnagyobb acélgyártója mind saját korábbi prognózisát, mind a Refinitiv elemzői konszenzusát verte, az utóbbit 19 százalékkal. Az első negyedév 14,4 milliárd dolláros bevételt hozott a POSCO-nak, ez 11 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az építkezés, az autóipar és a finomacéláruk területén egyaránt erős keresletbővülést mutattak ki, azaz a növekedés egészséges szerkezetben történt. Az üzemi marzs megugrásának hátterében egyrészt a cégnél végrehajtott hatékonyságnövelő program,

másrészt a járvány leküzdésével párhuzamosan fellendülő világpiaci kereslet áll.

A nekibuzdulás azonban nem lesz tartós, a lendület veszít erejéből, noha a következő negyedéveknél a tavalyi alacsonyabb bázis miatt még robusztus növekedési mutatókat is láthatunk. A kereslethez azonban kezd felzárkózni a kínálat, a POSCO vezetése arra számít, hogy Dél-Afrika, Ausztrália és Brazília is meglovagolja az acélpiaci ralit, legkésőbb a második fél évtől. Az viszont nyitott kérdés, hogy a Kína acéliparát érintő szigorú környezetvédelmi korlátozások milyen hatással lesznek a világpiacra. A dél-koreaiak Kína acéltermelésének csökkenését várják, mivel több gyártó valószínűleg nem tud majd megfelelni az új szabványoknak. Az óvatoskodás nem tett jót a POSCO részvényárfolyamának, amely 0,4 százalékos csökkenéssel reagált a vállalatvezetés által megfogalmazott növekedési félelmekre.

Az Acélipari Világszövetség (WSA) áprilisban kiadott, frissített előrejelzése szerint

5,8 százalékkal növekedhet idén a globális acélkereslet, amelyet a szervezet októberben még 4,1 százalékosra becsült.

Fotó: AFP/Matthias Bein/dpa-Zentralbild/ZB

A növekmény még mindig a járványt maga mögött hagyó és a konjunktúra hatásait élvező Kína számlájára írható.

Tavaly a kínai kereslet 9,1 százalékkal nőtt, míg a világ többi részén 10 százalékos visszaesést mértek, a két hatás gyakorlatilag kioltotta egymást és stagnáló globális felhasználáshoz vezetett. Jövőre viszont fordul a kocka, Kína fogyasztása legfeljebb 1 százalékkal nőhet, míg másutt 4,2 százalékos lehet a többletigény.

Ahhoz, hogy a prognózisukat ne kelljen ismét átírni, a járványt a második negyedév végére globálisan vissza kell szorítani. Jövőre viszont sötétebb időszakot vetítenek előre a WSA-nál, mondván, a járvány negatív gazdasági hatásainak felszámolására meghirdetett gigantikus élénkítőcsomagok kezdenek majd kifutni, ami az igények lefaragásával jár együtt.

A fő felhasználók közül az építőipar és az autóipar behozza a lemaradását,

új többletigényekkel viszont nem lép fel. A tagsága révén a világ acéliparának 85 százalékát felügyelő WSA 2022-re 2,7 százalékos bővülést és 1,925 milliárd tonnás acéltermelést valószínűsít. Edwin Basson ügyvezető igazgató egy érdekes új trendre is rámutatott: a pandémia jelentősen növelte az otthonukat, közvetlen környezetüket szebbé, komfortosabbá tenni akaró barkácsolók aktivitását, és sok kicsi sokra megy alapon ez az acél építőanyagok keresletében is megmutatkozott.

posco acéltermelés acélipar
Kapcsolódó cikkek