Cégvilág

Milliárdokból fejlesztik a földgázszállító rendszert

A szerb–magyar földgázszállítási kapacitás bővítésére az idén négymilliárd forintot különít el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A szerb–magyar földgázszállítási kapacitás bővítésére az idén négymilliárd forintot különít el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A hivatal a földgázszállító számára jóváhagyott díjak felett a 2020-ban beszedett aukciós felárbevételekből 2,5 milliárd forintot fordít a szerb–magyar földgázbeszállítási kapacitás fejlesztésére

– mondta Horváth Péter János, a MEKH elnöke. Az előző évben meghatározott összeggel együtt közel négymilliárd forint használható fel az aukciós felárszámláról az ellátásbiztonságot növelő beruházásra.

Fotó: Shuttterstock

A földgázkapacitás-aukciók során az aukciós felárból származó pénzösszeget, amely a szabályozott földgázszállítási bevétel feletti bevételnek tekinthető, a jogszabályi előírásoknak megfelelően visszaosztják a rendszerhasználókhoz és ezen keresztül a felhasználókhoz.

Az így felgyülemlett összeg kizárólag fizikai szűkület megszüntetésére vagy a következő díjidőszakok szállítási díjainak korrekciójára használható fel. A MEKH minden évben meghatározza, hogy a fenti kereteken belül pontosan mire fordítható az aukciós felárszámlán lévő összeg.

Horváth Péter János azt mondta,

az elkülönített földgázszállítási aukciós felárszámlán 2020-ban 5,2 milliárd forintot írtak jóvá.

Ebből a hivatal döntése értelmében 2,5 milliárdot kell a szerb–magyar beszállítási kapacitás fejlesztése fordítani. A maradék 2,5 milliárd forint a földgázszállítási rendszerhasználati díjak csökkentésére szolgál majd.

Egymilliárd dolláros hajókárt okozott az Ever Given balesete

Minden idők egyik legösszetettebb közös hajókár követelésévé válhat a Szuezi-ügy.

 

Szerbia kapacitás bővítés földgáz Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
Kapcsolódó cikkek