Cégvilág

Támogatással bővítenék a környezetbarát naperőmű-kapacitást

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) harmadik alkalommal hirdeti meg a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelést ösztönző METÁR-tendert a szervezet közleménye szerint.

Az újabb pályázat segítségével ismét bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás Magyarországon

– mondta a tenderrel kapcsolatban Horváth Péter János, a hivatal elnöke .

Fotó: Shutterstock

A MEKH két kategóriában írta ki a megújuló energiatermelés ösztönzését célzó pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésének megfelelően. A 0,3–1 MW közötti teljesítménykategóriában évi 50 GWh mennyiség osztható ki maximum évi 200 millió forint támogatási összeggel. A nagyobb kategóriában 20 MW kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. A nagyobb teljesítménykategória pályázói részére évente 250 GWh megtermelt energia után adható összesen legfeljebb évi 250 millió forint támogatás.

A projektek megvalósításának határideje változatlanul három év.

A harmadik METÁR-tender keretében évi 450 millió forint új támogatás osztható ki maximum 300 GWh áramtermelésre – mondta Horváth Péter János a legújabb pályázat meghirdetése kapcsán. A korábbi kötelező átvételi (KÁT) rendszert 2017. január 1-jén váltotta fel a METÁR rendszer, amelynek keretén belül 2017 és 2026 között összesen legfeljebb 45 milliárd forint éves új támogatás osztható ki – mondta a hivatal elnöke.

környezetbarát megújuló energiatermelés naperőmű-kapacitás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
Kapcsolódó cikkek