Cégvilág

Évente 250 gyermeknél diagnosztizálnak leukémiát

A gyerekeket nyolc onkológiai centrumban gyógyítják. A Magyar Gyermekonkológia Hálózat egy egységes gyermekdaganat-biobankot szeretne létrehozni.

A leukémia ugyan továbbra is nagyon súlyos, de az esetek többségében már nem halálos a diagnózis a gyerekek számára. A Magyar Gyermekonkológia Hálózat, vagyis a Gyermekgyógyítók csapata az ország nyolc kórházában gyógyítja a rákbeteg gyermekeket, a civil szervezet az idén 50 éves.

50 évvel ezelőtt három alapelvet fektettünk le, amelyeket azóta is követünk, egyforma színvonalú ellátást nyújtunk, függetlenül attól, hogy az ország melyik pontján gyógyul a gyermek

– mondta Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke. Hozzátette: fontosnak tartják azt is, hogy a Gyermekgyógyítók tanuljanak egymástól, egységes elveket kövessenek. Kiemelte: folyamatosan értékelik egymás munkáját és a sajátjukét is, hogy tovább fejlődhessen a gyógyító munka a gyermekek érdekében.

Évente több ezer daganatos gyermeket kezelnek a nyolc gyógyítóközpont valamelyikében – minden évben átlagosan 250 új beteget vesznek fel.

Fotó: Magyar Gyermekonkológia Hálózat

Ha egy gyermeknél daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, akkor e nyolc centrum egyikébe kerül, ahol ugyanazon szakértelem, nemzetközi protokoll és személyre szabott kezelés fogja megnövelni a túlélési esélyeit. A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat hozta létre és működteti a beteg gyermekek demográfiai és a kezeléssel kapcsolatos adatait tartalmazó Országos Gyermektumor Regisztert (OGYR) is.

A 60-as 70-es években 10–15 százalékos túlélési esélyt, az esetek nagy százalékában pedig halálos diagnózist jelentett a gyermekeknél a leukémia. Ez az arány mára megfordult, ma a leukémiával diagnosztizált gyermekek 80-85 százaléka meggyógyul.

Akár Budapesten, Debrecenben, Szombathelyen, Miskolcon vagy Pécsett kerül be egy-egy gyermek a kórházba, a gyógyítása azonos elvek alapján, országos, sőt szükség esetén nemzetközi együttműködés keretein belül történik. A szervezett munka, a támogatások, valamint a felajánlott személyi jövedelemadó (szja) egy százaléka is segíti a betegek ellátását.

A Gyermekgyógyítók célja, hogy tovább növeljék a gyógyultak arányát, és nagy lépést jelentene számukra egy egységes gyermekdaganat-biobank létrehozása. A fejlesztés lényege, hogy a daganatokból származó minták tárolásával és vizsgálatával megtalálják a gyógymódot azokra a betegségekre, amelyek ma még nem gyógyíthatók.

szja 1 százalék gyerekek Magyar Gyermekonkológia Hálózat Gyermekgyógyítók leukémia Kriván Gergely
Kapcsolódó cikkek