Cégvilág

Pillanatok alatt elkapkodhatják a támogatásokat a cégek

Százmilliárdok válnak elérhetővé a beruházási és az innovációs pályázat révén.

Az előzetes igényfelmérés szerint már az első nap betelhet az első körre szánt 80 milliárd forintos keret

– mondta a Világgazdaságnak Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezetője. A szakembert annak kapcsán kérdeztük, hogy megjelent a 2021–2027-es uniós ciklus első nagy beruházási pályázata, a társadalmi egyeztetésre bocsátott Ginop Plusz-1.2.1-21 kódszámú felhívás, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását hivatott támogatni. A konstrukció négy benyújtási szakaszban 200 milliárd forint támogatást kínál, ebből a június 28-án induló első szakasz 80 milliárdot. Projektenként legalább tíz-, legfeljebb 629 millió forint igényelhető.

Számításaink szerint 600-700 pályázat is elegendő az összeg lejegyzéséhez,

ennyi a tavalyi Ginop-1.2.8 pályázatnál már az első napon, estig beérkezett – tette hozzá Papadimitropulosz Alex, hozzátéve, hogy az a pályázó, aki június 28-ig nem készül el a pályázati anyagával, szeptember 27-én tudja legközelebb beadni a kérelmét. A Via Credit éppen ezért azt javasolja a pályázóknak, hogy egyszerűsítsenek, ne akarjanak sok apró tételt elszámolni, mert azzal azt kockáztatják, hogy nem készül el időben a pályázati anyaguk.

Fotó: Shutterstock

A vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeket ösztönző Ginop Plusz 2.1.1 pályázatnál a tervezet szerint összesen 136,67 milliárd forint áll majd rendelkezésre két szakaszban, projektenként 50 millió és 1 milliárd forint közti összeget lehet igényelni. A szakértő szerint a k+f-feltételek kedvezőbbek lettek, például bekerült a 15 százalékos átalányelszámolás lehetősége, ami fontos könnyítés. A felhívás kizárja a teljes informatikai iparágat, ami Papadimitropulosz Alex szerint nonszensz a mai világban. A Via Credit ügyvezetője úgy tudja, hogy

erre külön pályázati kiírás lesz, de ezt célszerű lett volna előzetesen is kommunikálni.

Továbbra sem érthető, hogy miért kell kizárni a nagyvállalati beruházásokat a támogatási körből, ez a terület ugyanis bérköltséget számolhat csak el, beruházásokat nem – jegyezte meg a szakértő. Azzal érvelt, hogy Magyarországon az innovációk több mint 90 százalékát nagyvállalatok hajtják végre, holott eleve nehéz rávenni egy nagyvállalatot arra, hogy pályázatok keretén belül innováljon és Magyarországra hozzon fejlesztéseket. A Via Credit felmérése szerint ráadásul a k+f-támogatásban részesülő cégek jóval nagyobb növekedést értek el ötéves távon, mint azok, amelyek nem ilyen típusú pénzhez jutottak, vagy egyáltalán nem kaptak támogatást.

A százmillió feletti támogatás felhasználása a közép-, de leginkább a nagyvállalati körnél hatékony.

Rövidesen indul a 200 milliárdos beruházási pályázat

Június 28-án indul a beruházási pályázat, projektenként legalább 10, legfeljebb 629 millió forint igényelhető.

 

helyreállítási alap vállalkozásfejlesztés Ginop Plusz pályázat
Kapcsolódó cikkek