Cégvilág

Pótalkatrészt kapott az atomerőmű

Az orosz szállító portfóliója bőven túlnyúlik az atomipari vállalatok kiszolgálásán.

Az orosz Roszatom atomholdig egyik tagja, a A CKBM társaság pótalkatrészt szállított a Paksi Atomerőmű fő keringtetőszivattyújához.

A fő keringtetőszivattyúk folyamatosan biztosítják a hűtőközeg, a speciálisan kezelt víz intenzív áramlását a primer körben

– magyarázza a közlemény –, a vezetőkerék pedig a hűtőközeg áramlásának elosztására szolgál. A CKBM rendszeresen szállít pótalkatrészt a paksi keringtetőszivattyúk karbantartásához.

Az 1945-ben alapított, a Szentpétervár melletti Szosznovij Bor városában működő CKBM – Központi Gépgyártó Tervező Iroda – egyike a Roszatom vezető nagyvállalatainak. A CKBM a fejlesztője és a gyártója az összes, VVER reaktorral szerelt atomerőművi blokk fő keringtetőszivattyúinak, vagyis az olyanoknak, amilyenek Pakson is szolgálnak.

Fotó: AFP

A vállalat ezenkívül számos más speciális szivattyút tervez és gyárt az atomerőműveknek, valamint készít radioaktív anyagokat mozgató, távirányítású berendezéseket is.

Portfóliójába tartozik továbbá a hőenergetika, a kőolajipar (gázcseppfolyósító eljárások), a hajógyártás, valamint a háztartási szilárdhulladék-feldolgozó üzemek kiszolgálása is műszaki megoldásokkal, technológiával.

A Paksi Atomerőműben négy VVER-440-es nyomott vizes reaktor működik. E létesítmény adja a Magyarországon előállított villamos energia mintegy felét.

Paksi Atomerőmű Roszatom
Kapcsolódó cikkek