Cégvilág

Többlet maradt a gáztárolókban

Bár a szokásosnál jóval hidegebb volt az idei március, a hazai földgáztárolókban március végén is jelentős volt a többlet.

Közzétette földgázpiaci elemzését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Bár a szokásosnál jóval hidegebb volt az idei március, a nyugati országokkal ellentétben a hazai földgáztárolókban március végén is jelentős volt a többlet.

Az európai és a hazai földgázpiacokon jelentős piaci áremelkedést hozott a március, amit elsősorban az elhúzódó hideg időjárás okozott. A korábban nem tapasztalt magasságokba szökő széndioxid-kvótaárak visszaszorították a széntüzelésű erőművek villamosenergia-előállítását és növelték a gázerőművek termelését.

A szén-gáz helyettesítésből eredő gázkereslet növekedése a jövő évre vonatkozó gázárakat is megemelte.

Fotó: Stefan Sauer / dpa-Zentralbild/dpa/AFP

A szokásosnál hidegebb időjárás miatt a hazai gázfogyasztás is emelkedett, a tavaly márciusinál 8,4%-kal volt magasabb (12,9 TWh). A lakossági igények mellett a földgáztüzelésű erőművek gázkereslete is sokkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Ennek következtében emelkedett az importált források és a hazai kitermelés súlya, miközben a kitárolás már lecsengőben volt. Így március végére jelentős többletek maradtak a tárolókban a tavalyi évi maximális feltöltés után.

Ez a magas tárolói készletszint csak néhány régiós országra (Ukrajna, Szlovákia) jellemző, tőlünk nyugatra a téli hónapokban elfogytak a tavaly nyáron betárolt készletek. A régiót jellemző bőséges gázkínálat is hozzájárul, hogy a hazai másnapi árak továbbra is alacsonyabbak, mint a nyugat-európai piacokra jellemző tarifák.

Több mint húsz százalékkal nőtt a gázfogyasztás

Az elhasznált földgázmennyiség jól láthatóan követi a hőmérséklet változását.

 

tároló március földgáz többlet Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
Kapcsolódó cikkek