Cégvilág

Több mint húsz százalékkal nőtt a gázfogyasztás

Az elhasznált földgázmennyiség jól láthatóan követi a hőmérséklet változását.

Több mint 942 millió köbméter földgázt fogyasztott az ország idén áprilisban. Ez közel 21 százalékkal, vagyis 200 millió köbméterrel több, mint az előző év ugyanezen hónapjának fogyasztása – írja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményében.

A MEKH egész évben folyamatosan felügyeli a földgázellátás biztonságát. A lakosság és az ipari fogyasztók gázellátása az áprilisban tapasztalható hideg idő alatt is folyamatos volt.

Áprilisban már elkezdődött a felkészülés a következő téli időszakra, a földgáztárolók fokozatosan és ütemezetten álltak át a betárolásra, azonban az áprilisi szokatlan hideg időjárás miatt az MFGT egyes tárolói még kitároltak.

Az elfogyasztott földgázmennyiség jól láthatóan követi a hőmérséklet változását.

Idén áprilisban 2,5 Celsius-fokkal volt átlagosan hidegebb 2020 áprilisához képest. Tavaly áprilisban 745 millió köbméter földgázt fogyasztott az ország, az idén közel 200 millióval többet, több mint 942 milliót. Az elmúlt 3 év (2018, 2019, 2020) átlagos április havi fogyasztása 684 millió köbméter volt.

Fotó: Getty Images

A hazai földgázellátás több forrásra támaszkodik: az a földgáztárolókban elhelyezett készletek és a hazai termelés folyamatos ellátást biztosít.

A hazai földgáztárolók 2,42 milliárd köbméter zárókészlettel, több mint 38 százalékos töltöttséggel zárták a kitárolási időszakot. A tárolóban elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást.

Az ellátásbiztonság érdekében a kötelezetteknek 2021. október 1-jére 2,1 milliárd köbméternyi betárolt készlettel kell rendelkezniük.

A földgázkereskedők a következő téli időszakra jelentős lekötésekkel rendelkeznek, és nincs műszaki akadálya annak, hogy a szükséges gázmennyiség a földgáztárolókba kerüljön.

Ajtót mutattak az ukrán állami gázvállalat vezérének

A sajtóból értesült a kormány döntéséről az igazgató.

 

energia földgáz Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
Kapcsolódó cikkek