Cégvilág

Újabb Covid-vakcina használható gyermekeknél

A teszteredmények alapján az amerikai Moderna oltóanyaga is hatásos és biztonságos a 12-18 év közötti korosztálynál. A vakcinát júniustól alkalmazhatják széleskörben.

Egy lépéssel közelebb került a gyermekek koronavírus elleni tömeges oltása. A Pfizer/BioNTech után a Moderna lett a második gyártó, amelynek vakcinája beadható a 12-18 év közötti korosztály számára – írja a The Guardian.

A Moderna is kéri az európai jóváhagyást a fiatalok oltásához

Még az újabb tanév előtt szeretnék használni az oltást a negyedik hullám elkerülése érdekében.

Az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) korábban engedélyezte a 12-15 év közötti serdülők sürgősségi oltását a Pfizer/BioNTech vakcinájával. A vizsgálatok szerint ennél a korosztálynál még hatékonyabb az amerikai–német oltóanyag, mint a 16-25 éveseknél. Ezen felül megkezdték a vakcina tesztelését a fél és 11 év közötti gyermekeknél.

A Pfizer vakcinájának használatát áprilisban Európában is engedélyezték a 12-15 évesek számára.

Fotó: OLIVER BERG / dpa/AFP

A Moderna vakcináját 3700 12-18 év közötti fiatalon tesztelték. Azok, akik mindkét dózist megkapták, tünetmentesnek bizonyultak. Így a Pfizer után a Moderna oltóanyaga is 100 százalékos védelmet nyújt a fiatalok számára.

Akik részt vettek a tesztelésen, azokat a következő 12 hónapban megfigyelik, hogy megbizonyosodjanak arról, nincsenek hosszabb távú hatásai a vakcinának.

Az mRSN-1273 vakcina magas hatékonyságúnak bizonyult a serdülőknél a koronavírussal szemben, ezért javasoljuk a használatát. A vizsgálat eredményeit június elején benyújtjuk az FDA-nak, és a Moderna-vakcina gyermeknél való alkalmazását kérvényezzük

– mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

A Moderna, valamint a Pfizer által publikált kedvező adatok az amerikai iskolák tömeges átoltottságát vetítheti előre még az idén.

Moderna koronavírus-vakcina iskolák COVID-19 vakcina koronavírus járvány oltás oltóanyag gyermekek
Kapcsolódó cikkek