Cégvilág

A feltételes lepapírozás megtörtént, zöldbuszok közlekedhetnek az agglomerációban

Az új buszok a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán közlekednek majd, kék színűek lesznek, a fedélzeti kijelzőjükön pedig üzemelni fog a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer.

A Volánbusz Zrt. július 27-én aláírta az Omnibus Hungária Kft.-vel és az Inter Traction Electric Kft.-vel negyven Mercedes eCitaro típusú elektromos busz szállításáról a feltételes adásvételi szerződést. Ha a beszerzéshez elnyeri a Zöld Busz Program támogatását a pályázatának július végi elbírálásakor, akkor a járművek a fővárosi agglomerációban közlekednek, várhatóan 2022 első negyedévétől.

A vállalat a tavasszal pályázott 100 elektromos busz beszerzésére a programban, és kiírta a feltételes közbeszerzési eljárásokat is. Ezek eredménye a fenti, első, feltételes adásvételi szerződés. A Volánbusz – közleménye szerint – zöldíteni kívánja autóbusz-állományát elektromos és CNG-meghajtású járművek beszerzésével. A 100 buszos tétel további 60 járművét hat megyeszékhelyen kívánja üzemeltetni.

Fotó: Ujvári Sándor

A Mercedes eCitaro típusú, szóló (nem csuklós), alacsonypadlós, kéttengelyes, elektromos hajtású buszok 28 ülő- és 50 álló utast szállíthatnak, és egy feltöltéssel mintegy 240 kilométert tehetnek meg.

A légkondicionált járműveken lesz kialakított hely kerekesszéknek, illetve babakocsinak, lesz rajtuk felszállást segítő rámpa, elektronikus utastájékoztató rendszer, fedélzeti és a vezetést segítő kamerarendszer, valamint 13 USB-töltő. Mivel a buszok a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán közlekednek majd, kék színűek lesznek, fedélzeti kijelzőjükön pedig üzemelni fog a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (Futár). Kiépül a töltő-infrastruktúrájuk is.

A feltételes megállapodás aláírásán Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy

az elmúlt hetekben már forgalomba állt 204 MAN csuklós és folyamatosan érkező 503 Credo, Volvo és Mercedes szóló jármű mellett a további 100 új busz frissítheti a társaság 6200 buszból álló állományt.

A 100 zöldbusz forgalomba állásával évente több mint 5071 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás az érintett településeken és a fővárosi agglomerációban.

zöldbusz Volánbusz
Kapcsolódó cikkek