Az ünnepségen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára méltatta, hogy a Volkswagen konszern márkáinak magyarországi importőre a központ létesítésével kiveszi a részét az innovációból és a szakemberképzésből.

Fotó: MTI/Mohai Balázs


Az államtitkár kiemelte, hogy a járműgyártás nélkülözhetetlen szerepet tölt be a hazai high-tech beruházási környezet megteremtésében. Kitért arra, hogy a Klíma és Természetvédelmi Akcióterv több intézkedése támogatja a közúti közlekedés zöldítését. Sokféle pályázati lehetőséggel ösztönzik a tisztán elektromos járművek beszerzését a családok, vállalkozások, közintézmények számára. A Zöld Busz Programban pedig tíz év alatt mintegy 36 milliárd forintból állhatnak majd forgalomba tisztán elektromos buszok.

Az újonnan forgalomba helyezett alternatív hajtású járművek száma az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben tavaly

 – mondta az államtitkár.
Mosóczi László hangsúlyozta, hogy az ágazati célkitűzések sikerre viteléhez versenyképes tudással rendelkező szakembergárdára és naprakész ismeretekkel bíró pályakezdőkre van szükség.

Németh Balázs, a Porsche Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 2 milliárd forintos beruházást saját erőből valósítja meg a cég.

 Az innovációs központ otthont ad majd az importőr képzéseinek, műszaki oktatásainak. A tervek szerint évente több mint 2 ezer oktatási napot biztosítanak a szerződéses autójavító-hálózat számára. A Porsche Hungária ezzel aktívan támogatja az autóipari szakiskolai képzést. A jövőre elkészülő központtal várhatóan 5-10 új munkahely keletkezik a cégnél az oktatás területén.
Németh Balázs beszélt arról is, hogy a Volkswagen konszern elkötelezett a zöldítés iránt,

2030-ban már az értékesített járművek 50 százalékát elektromos járművek fogják kitenni.

Ennek érdekében évente új modellekkel jelenik meg. A Porsche Hungária Magyarország egyik legjelentősebb gépjármű-importőre, 74 szervizponton és 95 értékesítési ponton látja el tevékenységét. Értékesítésének árbevétele 2020-ban 361 milliárd forint, egy évvel korábban 403 milliárd forint volt. Az adózott árbevétel 2020-ban 4,7 milliárd forint, 2019-ben 2,3 milliárd forint volt.