Cégvilág

Nagy vándorlás indulhat a munkaerőpiacon

Az újbóli munkaerőhiányt a diákok foglalkoztatása jelenthet részben megoldást, az ugyanis hamar kiderült, hogy a járvány miatt külföldről hazatért munkavállalók nem időznek sokáig a magyar munkaerőpiacon.

Nagyságrendileg mintegy 15 ezer fehér galléros és legalább ugyanennyi kék galléros nyitott pozíció van jelenleg a piacon. Csak a Trenkwaldernél több mint 850 pozíció és több mint 3500 főnyi létszámigény van jelen pillanatban is. 

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, az álláshirdetések száma több mint duplájára nőtt az elmúlt 1-2 évhez képest, és szinte minden szegmensben nagy a felfutás, a hirdetési számok rekordokat döntögetnek. Ismét munkaerőhiány van, 30-50 százalékkal több munkát igényel megtalálni és felvenni egy új kollégát. 

A szakember meglátása szerint a fokozódó munkaerőhiányra többek között a diákmunkaerő jelenthet megoldást, a nemzetközi piacok elszívó ereje ugyanis már újra érződik, hamar kiderült, hogy hamis volt a magyar biztonságérzete.

Fotó: Imre György / Békés Megyei Hírlap

Megduplázódott az álláshirdetések száma március óta a Jófogás Állás oldalán, amelyen jelenleg több mint tízezer hirdetés található. Az év elején még stagnált a piac, júniusban viszont már 33 százalékkal több álláshirdetés közül választhattak az álláskeresők, mint az előző év azonos időszakában - mondta a Világgazdaságnak Palocsay Géza, a Jófogást üzemeltető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője. 

Hozzátette, a tavalyi évet jelentősen meghatározta a pandémia, és az álláshirdetések száma is követte a járványhullámokat. Jófogás Álláson elsősorban kékgalléros hirdetések találhatók, ezek közül összesen csaknem 5 ezres hirdetésszámmal a legtöbb munkavállalót a vendéglátásba keresik, de szintén népszerű a fizikai munka, illetve segédmunka, valamint a szakmunka, mint például autószerelő, géplakatos. 

A munkavállalók nagy része, 59 százaléka, Budapesten és Pest megyében keres állást, ezt Hajdú-Bihar megye követi 8 százalékkal, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4,5 százalékkal és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4 százalékkal. Palocsay Géza elmondása szerint kezd visszarendeződni az álláspiac a járvány előtti, 2019-es szintre, nő a hirdetések száma, ugyanakkor nem töltik be gyorsabban a pozíciókat, mint korábban, és mindemellett a keresések aránya is csökkenést mutat. 

Ebből fakadóan megállapítható, hogy a munkáltatókhoz képest a jelöltek kerülnek erősebb tárgyalási pozícióba, és ők választanak az ajánlatok közül - tette hozzá.

A vendéglátás és az építőipar indult meg a legjobban a járvány enyhülésével, a gyártás továbbra is hatalmas igényeket támaszt. Utóbbi hirdetéseiből van a legtöbb, operátorokra, gépkezelőkre, CNC-sekre, hegesztőkre,technikusokra, mérnökökre és IT-sokra van a legnagyobb igény. A vendéglátás szinte minden pozícióban hirdet, az építőipar a klasszikus 

szakmunkásokat keresi, hatalmas a bérverseny, az elszabadult árak, az alapanyaghiány miatti feszültség abszurd helyzeteket okoz: ma egy szakipari tapasztalattal bíró munkás akár egy mérnök bérét is megkeresheti - emelte ki Nógrádi József.

 Hozzátette, újra gyors felfutás figyelhető meg a szezonális agráriumban, a napszámosok bére az egekben, amely nagy változás az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.    

Összességében elmondható, hogy a járvány visszafogta a munkahelyváltók tömegét, az enyhüléssel azonban várhatóan vándorlás kezdődik, amely általában bérszínvonal-emelkedéssel is jár. A hibrid munkavégzés szintén komoly igényként jelentkezik az álláskeresők körében.

Trenkwalder Jófogás munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek