A négynapos izlandi munkahét elsöprő sikert aratott a dolgozók körében. A kormány és a reykjavíki városi tanács közös projektjében 2015 és 2019 között tesztelték a csökkentett munkaidőt. A kísérletben részt vevő kutatók szerint a legtöbb munkahelyen a termelékenység nem csökkent, sőt bizonyos pozíciókban még javult is – írta meg a BBC.

 

Világszerte már több helyen is vizsgálták, hogy a csökkentett munkahét milyen eredménnyel zárul a munkavállalók között, Izlandon azonban az eddigi egyik legnagyobb körű kísérletet hajtották végre. 

A programban részt vett 2500 közszférában dolgozó – az ország munkavállalóinak több mint egy százaléka – a korábbival megegyező fizetésért végezte el a munkáját, a vizsgálat során a heti munkaidejüket pedig 40 óráról 35-36 órára csökkentették.

Fotó: Shutterstock

 

A munkavállalók arról számoltak be, hogy kevésbé érzik magukat már stresszesnek és nem égnek ki a munkájuk során, elmondásuk szerint az egészségi állapotuk, valamint a munka és a magánélet egyensúlya is javult. 

 

A vizsgálatok arra késztették az izlandi szakszervezeteket, hogy újratárgyalják a munkarendeket, és mostanra az izlandi munkavállalók 86 százaléka már szintén átállt a rövidebb munkahétre – közölték a kutatók. Gudmundur D. Haraldsson, a Fenntartható Demokráciáért Egyesület (Alda) kutatója szerint az izlandi csökkentett munkahét azt mutatja, hogy a modern időkben is lehet kevesebbet dolgozni. Will Stronge, a programot vezető brit Autonomy agytröszt kutatási igazgatója azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy 

a várakozásokat felülmúló sikert hozott a kísérlet, más országok kormányai is tanulhatnak belőle.

 

A négynapos munkahét gondolata lendületet kapott, mivel a koronavírus-járvány arra kényszerítette a cégeket, hogy felülvizsgálják a munkarendeket a jobb hatékonyság érdekében. Japánban a Microsoft is kipróbálta: minden pénteken bezárta irodáit, ez pedig 40 százalékos termelékenység-növekedést eredményezett. Spanyolországban is részben a járvány miatt tesztelik a csökkentett munkaidőt, az új-zélandi Unilevernél pedig lehetőséget adnak a dolgozóknak arra, hogy 20 százalékkal csökkentsék a munkaidejüket anélkül, hogy kevesebb fizetést kapnának.