„A filmstúdió számára a város külterületén kiszemelt helyszín a Gyógynövénykutató Intézet és a Metro áruház mögött fekszik, a tulajdonosa a GYNK Ingat­lanfejlesztő Zrt. Az eladási szándékot nem, de a hasznosítás lehetőségeit a helyi építési szabályokon keresztül befolyásolhatja az önkormányzat. A szántóterület jelenleg nincs felruházva építési jogokkal” – mondta a Figyelőnek Péterffy Gábor, Budakalász önkormányzata polgármesteri kabinetjének a vezetője. A Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Asset Management Zrt. a közelmúltban egy filmstúdió építésének a tervével kereste meg a Pest megyei város vezetését.

A filmstúdió tervezett helyszíne távol esik ugyan a település belső lakóövezetétől, de a Duna-parti területek nyugalmára közvetlenül is hatással lenne.

A város által a tervezett projektről kiadott tájékoztató füzet szerint ezt a területet a szerkezeti terveken évtizedek óta gazdasági-intézményi hasznosításra jelölték ki. A tulajdonos már korábban jelezte az ingatlan értékesítésére vonatkozó határozott szándékát. E hellyel kapcsolatban a korábbi években, évtizedekben már számos beépítési lehetőség felmerült, köztük komoly lakócélú, valamint ipari-kereskedelmi hasznosítás is szóba került. „A kiváló elhelyezkedés miatt hosszú távon valószínűleg nem tartható fenn a jelenlegi mezőgazdasági hasznosítás, ám az, hogy végül miként hasznosul a terület, az az önkormányzat jelenlegi preferenciáin túl a későbbiekben más érdekektől is függhet” – írták.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A befektetők egy kategóriájában mintaértékű projektet szeretnének megvalósítani Budakalászon, a világ egyik legkorszerűbb filmstúdiója lenne.

Céljuk, hogy a fenntarthatóság és az energiahatékonyság szempontjai maximálisan érvényesüljenek, a környezetterhelés minimális legyen. Szeretnék, hogy az innovatív gondolkodás az építészeti megoldásokban is tükröződjön. A jelenlegi hasznosítás viszonylatában a terület biológiai aktivitása tájépítészek szerint egy jelentős méretű véderdő telepítésével, illetve kellő arányú zöld felület kialakításával megtartható – áll a tájékoztató füzetben. A beruházó Market Asset Management Zrt.-t a honlapján keresztül megkerestük kérdéseinkkel, de nem kaptunk válaszokat.

Mindenesetre az önkormányzat arról adott hírt a budakalásziaknak,

hogy a nemzetközi filmipar legnagyobb szereplőinek – pl. Marvel, Netflix, Walt Disney – a produkciói jönnének a településre.

A forgatások jellemzően 3–12 hónapig tartanak. Elsősorban stúdióban, zárt térben zajlanak, de külső forgatási helyszínek is vannak. Utóbbiak zajjal járhatnak, különösen a díszletépítés és -bontás időszakában. Az ingázók napi autóforgalma jelentős, de az általános iránnyal éppen ellentétes lenne: reggel 6 és 8 óra között Budapestről Budakalász felé, este 7 és 9 óra között pedig Budakalászról Budapest felé utaznának a stábtagok.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.