A tudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően a levegő páratartalmából előállított víz segítségével milliók vízellátását lehet majd a jövőben biztosítani. Ennek a technológiának a kutatásával és fejlesztésével foglalkozik a spanyol Genaq cég is 2008 óta, amely a spanyol Lucena városában gyárt vízgenerátorokat — írja a Business Insider.

Fotó: Shutterstock

A Genaq marketingigazgatója, Inmaculada Armenteros az Insidernek mesélt a projektről, amely jelenleg másfél millió vizet állít elő naponta 45 ország palackozó üzemében.

A belélegzett levegőnek páratartalma van, ami tulajdonképpen víz. Annyit teszünk, hogy egy hűtőkör segítségével összesűrítjük a levegőt, így a végén kiváló minőségű, tiszta vizet kapunk. A vizet átszűrjük, és ásványi anyagokkal pótoljuk, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen.

— mondta Armenteros.

Ezt követően a vizet el lehet juttatni természeti katasztrófák, szárazszág sújtotta területekre is.

A vállalat maximalizálni tudta hatékonyságát, és energiaköltségeit is oly mértékben le tudta csökkenteni, hogy egy liter víz előállítási költsége sokkal kevesebb, mint a standard fogyasztói ár, noha az előállított víz minősége vetekszik az ásványvizével. A negyedik generációs generátor már UV fénnyel is rendelkezik, amely bármilyen kórokozót el tud pusztítani.

Fotó: Genaq

Az egész gyártási folyamat egyetlen eneriaforráson keresztül kivitelezhető, ami lehet elektormos hálózat, áramfejlesztő generátor, illetve nap- és szélenergia. Az utóbbi két esetben a generátorok teljesen automata működésűek, fenntarthatóak és bárhol elhelyezhetőek. Armenteros elmondta azt is, hogy sok esetben az előállított víz nem extra vagy alternatív, hanem elsődleges, minőségi és biztonságos vízforrást jelent.

A cég generátorai megfelelő körülmények között, azaz 30 és 80 százalék közötti páratartalom esetén 50-5000 liter vizet tudnak naponta előállítani.

A generátorok egyszerűen beüzemelhetőek, teljesítményük bárhonnan nyomon követhető és paramétereiket távolról is meg lehet változtatni. A Genaq által kifejlesztett technológiát már 45 országban használják, többek között az ENSZ, hadseregek, kormányok és olajcégek is. A palackozott ásványvíz iparra nem konkurensként, hanem partnerként tekintenek, akikkel közös célok megvalósításán lehet dolgozni.