A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt. A vállalat hamarosan tulajdonosként támogathatja a nagy múltú üzem tevékenységét. A társaság 2020 szeptembere óta bérlői minőségben biztosítja a gyár működését, miután tavaly júliusban felszámolási eljárás indult az üzem korábbi tulajdonosával, a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben.

A vállalat hamarosan tulajdonosként támogathatja a nagy múltú üzem tevékenységét

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. nyertes ajánlatot tett a felszámolás alatt lévő CG Electric Systems Hungary Zrt. eszközállományával kapcsolatos nyilvános aukción. Az árverést a tápiószelei és szolnoki üzem épületeire, valamint a bennük lévő gépekre és berendezési eszközökre a korábbi tulajdonos kijelölt felszámolóbiztosa, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. hirdette meg augusztus 27-én.

Óriási jelentőséggel bír, hogy több mint 15 év után a Ganz történelmi múltra visszatekintő gyárépületei ismét magyar kézben lehetnek

– mondta Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Az üzem 2006 és 2020 között állt az indiai székhelyű Compton Greaves cégcsoport érdekeltségében. Az egyre nehezebb gazdasági helyzet, az anyavállalatnál felmerült csalási ügy és a koronavírus gazdasági hatásai következtében a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel kapcsolatban 2020 júliusában felszámolási eljárás indult. A vállalatot ezt követően egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította, ezzel speciális védelmet nyújtva a cég számára a csőd- és felszámolási eljárásban.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. több mint 200 korábbi dolgozó munkahelyét óvta meg a térségben azzal, hogy az üzem bérlőjeként 2020 szeptemberében újraindította a termelést, majd – új munkaszerződésekkel – megállapodott a gyár korábbi munkavállalóival a folytatásról. A magyar tulajdonú vállalat továbbra is elkötelezett a több mint 140 éves múltra visszatekintő Ganz-gyár stabil finanszírozási és termelési hátterének biztosítása, vevői és a szállítói kapcsolatainak helyreállítása, középtávon pedig a Ganz márkanév hazai és nemzetközi szintű megerősítése mellett.

Mostantól még nagyobb figyelmet szentelhetünk üzleti céljaink elérésére: a tradíciót és az innovációt szem előtt tartva törekedni fogunk exporttevékenységünk fellendítésére, a Ganz brand nemzetközi szintű felvirágoztatására

– foglalta össze az üzemmel kapcsolatos terveket Jan Prins.