A svájci Novartis cégcsoporton belül tevékenykedő ljubljanai Lek vállalat a múlt hónapban bemutatta az illetékes állami ellenőrző szervnek bővítési tervét. Ez elsősorban steril egészségügyi eszközök és biológiai gyógyszerek előállítására vonatkozik, de a lehetőségek között az oltóanyaggyártás is szerepel - olvasható a Figyelő cikkében. A cég nem árulta el, hogy koronavírus-vakcináról van-e szó, de ennek nagy a valószínűsége, ugyanis a Novartisnak szerződései vannak a Pfizer/BioNTech és a CureVac gyártására, bár az utóbbiról előreláthatólag lemondanak, miután a nyár folyamán kiderült: a német készítmény csak 47 százalékos hatékonyságú. A fenti hatóság illetékesei sem osztottak meg semmit az esetleges oltóanyagprojektről.

Annyi biztos: a Novartisnak az Európai Gyógyszerügynökség az utóbbi időben több Covid elleni vakcinával kapcsolatos kapacitásbővítést engedélyezett Svájcban és Ausztriában, s a szlovéniai előállítást korábban az ország miniszterelnöke, Janez Janša is felhozta lehetőségként. Az oltóanyaggyártásban – tisztítóanyagaival, az mRNS előkészítésével – szerepe van a szlovén tengermelléki BIA Separations társaságnak is, amely tavaly óta a németországi központú globális Sartorius része.

Logisztikai központ Ljubljanában

A Novartis egyébként ez év első felében 23 százalékkal növelte forgalmát, amely így átlépte a 4,2 milliárd eurót.

A jó eredményeket a cégcsoport az ún. innovatív gyógyszerek előretörésével magyarázza, elsősorban a szívelégtelenség és az arthritis elleni medicinák, illetve egy génterápiás készítmény kelendőségével. A Novartison belüli Sandoz – ennek része a ljubljanai Lek is – leginkább biológiai gyógyszerekkel ért el sikereket, míg a köhögés és megfázás elleni produktumok értékesítése terén történelmi alacsony eladási mutatókkal zárta az időszakot.

A svájci csoport becslései szerint a világ országainak egészségügyi rendszerei az esztendő második felében visszaállnak a normális körforgásra.

Ha ez ténylegesen így lesz, akkor az év végére az innovatív gyógyszerek terén ötszázalékos növekedés várható, míg a Sandoznál hasonló mértékű csökkenésre számítanak. Az óriáscég nem fedi fel az eredményeket a szlovéniai üzemeit tekintve, de az ottani gyarapodáshoz minden bizonnyal erőteljesen hozzájárult a Ljubljana repterén létesített logisztikai központ, melynek révén Svájc délnyugati szomszédunk egyik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált.

Fotó: Figyelő

Óvatos a KRKA

A Novo Mestó-i központú nemzetközi gyógyszergyártó részvénytársaság, a Krka is igen sikeresen zárta az első fél évet, hiszen 177,4 millió eurós tiszta hasznot termelt.

Ez 11 százalékkal több, mint az egy évvel ezelőtti eredmény.

Az értékesítési számok ugyan csak kicsivel jobbak, mint a tavalyiak, de akkor a világjárványtól való félelem növelte a keresletet. A szlovén gyógyszeróriás egyébként részvényenként öteurós kifizetéséről is döntött. Tavaly a Krka a kelet-európai valuták, leginkább az orosz rubel nagyarányú értékcsökkenése miatt 26 millió eurót vesztett, épp ezért a szép profit meglepetésnek számított a piacokon, s a féléves eredmények bejelentése után a társaság részvényei elérték az idei legnagyobb értéküket.

A cégcsoport vezetője, Jože Colarič a tájékoztatóján kitért arra is, hogy a Krkánál komolyan gondolkodtak a vektoralapú Covid elleni oltóanyag licencalapú gyártásának az elindításán, de hosszabb latolgatás után inkább úgy döntöttek:

a tünetenyhítő gyógyszerek felé veszik az irányt.

A várakozás feletti féléves eredmények ellenére a vállalat nem módosít ez évi pénzügyi tervein, így 1,535 milliárd eurós értékesítési bevétellel és 265 milliós tiszta nyereséggel számol. Colarič ezzel kapcsolatban kifejtette: a piaci kilátások a járvány kitartása, illetve esetleges erősödése miatt igencsak bizonytalanok.

A cikk a Figyelő hetilap szeptember 9-iki számában került publikálásra.