A brüsszeli székhelyű iBanFirst idegen devizás tranzakciókra szakosodott pénzügyi szolgáltató kifejlesztett egy úgynevezett ‘Payment Tracker’ rendszert, amely segítségével valós időben nyomon lehet követni a pénzmozgásokat.

Fotó: iBanFirst

A Payment Tracker által a partnerek úgy tudják nyomon követni az utalások állapotát, ahogy az egy csomagküldés esetén is történik, így az mindkét fél számára valós időben ellenőrizhető és átlátható.  

Az ügyfelek a világ 150 országába tudnak fizetést indítani,  és a kifizetések állapotát valós időben nyomon követni.

Az ingyenes fizetési nyomkövető létrehozásához szükség volt a különböző típusú fizetési állapotok, adatforrások összeegyeztetésére is. Természetesen a rendszer felhasználja a SEPA, SWIFT és az iBanFirst rendszeradatait egyaránt. Emellett fontos szempont volt, hogy biztonságos hozzáférést tudjanak biztosítani a platformon kívül is, annak érdekében hogy minden fizetési kedvezményezett igénybe tudja venni a szolgáltatást, az iBanFirst ügyfelein kívül is.

Elsősorban tengerentúli fizetésekre fejlesztették ki, de megkönnyíti az euróövezeti átutalásokat is. 

Ma már ez a skálázható mikroszolgáltatás olyan architektúrára és API-kra épül, amelyek lehetővé teszik bármilyen típusú banki elszámolás összesítését, így a fizetések nyomon követésére is lehetőség van. 

A “Payment Tracker” nagy előnye, hogy valóban átláthatóvá teszi a deviza utalásokat, a felmerülő költségektől kezdve az esetleges késedelmekig, ami fontos információ, amikor egy gyártó az előleg beérkezését követően kezdi el a munkát és a végszámla összegének kiegyenlítését követően szállítja ki a terméket.