Végleg kitiltotta a Facebook azt a fejlesztőt, aki létrehozta azt az eszközt, amely lehetővé tette a felhasználóknak, hogy leállíthassák ismerőseik és csoportjaik követését a közösségi oldalon – írja az Insider.

Louis Barclay, az Egyesült Királyságban dolgozó fejlesztő az Unfollow Everything nevű böngészőbővítmény megalkotója. Az eszköz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy automatikusan megszüntessék barátaik és oldalaik követését a Facebookon, üresen hagyva hírcsatornájukat.

 Barclay elmondta az Insidernek, a felhasználók továbbra is kapcsolatba léphetnek a barátaikkal és családjukkal a közösségi oldalon a kiterjesztés használatakor.

Fotó: Shutterstock

Barclay elmondta, hogy az eszköz felkeltette a svájci Neuchâtel Egyetem kutatóinak figyelmét, akik azt akarták tanulmányozni, hogy a hírek hiánya milyen hatással van az emberek boldogságára a Facebookon, valamint azt, hogy mennyi időt töltenek a platformon.

Ez év júliusában levélben kapta meg a felmondását a Facebooktól. A férfi közzétette a levél szerkesztett változatát az interneten.

Barclay, aki csütörtökön közzétett egy Slate -cikket, amelyben részletezte tapasztalatait, elmondta az Insidernek, hogy öt órával azután kapta meg a levelet, hogy megpróbált bejelentkezni Facebook-fiókjába, és megállapította, hogy le van tiltva az oldalról és az Instagramról is.

A Facebookot képviselő Perkins Coie ügyvédi iroda közölte a kirúgott fejlesztővel, hogy az Unfollow Everything megszegte a Facebook szabályait a felhasználói tartalmak automatikus gyűjtésére vonatkozóan a cég engedélye nélkül, és sértette a vállalat védjegyeit. Azt is közölte, hogy a cég megtiltja, hogy beavatkozzanak a „Facebook tervezett működésébe”, és másokat is bátorítanak a Facebook szabályainak megszegésére.

A fejlesztőt meglepte a Facebook levele, hozzátéve, hogy az Unfollow Everything csak 2500-en használták, akik hetente használták aktívan és körülbelül 10 ezer letöltéssel rendelkeztek. 

Ettől eltekintve nagyon úgy láttam, hogy ez javítja a Facebook -élményt a felhasználók számára

 – tette hozzá. Azt is mondta, hogy "elképesztő visszajelzéseket" kapott azoktól, akik szerint, hogy a Facebookot sokkal egészségesebb módon használják az új bővítménnyel. 

Barclay elmondta, hogy jogi útmutatást kért arról, hogy megtámadhatja-e a kirúgását, de megtudta, hogy mivel az Egyesült Királyságban lakik, felelősséggel tartozik a Facebook jogi költségeiért, ha elveszíti a pert.

A Facebook ezermilliárd dollár értékű vállalat. Nem engedhettem meg magamnak ezt a kockázatot 

– írta Barclay a Slate-cikkben. 

Évek óta próbálom csökkenteni a Facebookon töltött időmet, többek között olyan eszközök készítésével, mint az Unfollow Everything. Szóval valójában nagyon hálás vagyok a Facebooknak, hogy segítettek abban, hogy nullára csökkentsem ezt az időt 

– összegezte tapasztalatait a fejlesztő.