Életünk nélkülözhetetlen részeivé váltak a számítógépek, a laptopok, tabletek és notebookok. A számítástechnika fantasztikus fejlődése lehetővé tette, hogy szinte mindenki számára elérhetővé váljanak a számítástechnikai eszközök.

Munkára, tanulásra, szórakozásra is használjuk szinte minden nap. A számítógép által vezérelt gépek, robotok nagyon sok tehertől és fizikai munkától kímélik meg az embereket. Az Internetnek köszönhetően szinte végtelen mennyiségű információhoz juthatunk, ami szintén a mindennapi életünket könnyíti meg és segít a munkánkban.

A modern technológiának hátrányai is vannak. Ha túl sok időt töltünk a monitor előtt, a szemünket, agyunkat is túlerőltethetjük, a mozgásszegény életmód pedig a fizikai egészségünkre van negatív hatással. Sok szülő bosszankodik azon, hogy gyermekeik hosszú órákat tölt el a számítógép, a laptop, vagy akár az okostelefon képernyője előtt, de nem lehet és nem is kell eltiltani a fiatalokat a modern technológiától. Természetesen törekedni kell arra, hogy megteremtsük az egyensúlyt a monitor előtt eltöltött idő és az egyéb tevékenységek között. A fiatalabb korosztály körében nagyobb az esély arra, hogy függőség alakuljon ki, legfőképp a multimédiás játékok és a közösségi felületek kapcsán.

Egy kis számítógép történet

Neumann János nevéhez kötődik az első számítógép kifejlesztése. 1943-46 között került forgalomba, 30 tonnát nyomott, 18 ezer rádócsővel és 6000 db kapcsolóval volt felszerelve, és kb. 15 percenként hibázott. Hatalmas méretéhez óriási áramfogyasztás párosult. Neumann János a gépet funkcionális egységekre osztotta. (bemeneti, vezérlő, amemória, aritmetika, kimenő egységek) Kettes bináris számrendszert használt alapul. A technika fejlődésével az integrált áramkörök jóvoltából csökkent a számítógépek mérete. Az első asztali -4.generációs- számítógépek 1971-1991 között jelentek meg, és a különböző kiegészítők is elérhetővé váltak, mint például az egér, a monitor és a billentyűzet. A manapság használt számítógépek az 5.generációba tartoznak, ezekre már a microchip, a többmagos processzorok, a gyorsaság, a nagy mennyiségű adattárolás, az optikai lemezek megnövekedett tárhelye jellemző. A jövő talán az optikai számítógépeké lesz, melyek nem az elektromos, hanem a fényimpulzusok által hordozzák az információkat.

Szórakozás, zene

A számítógépekre filmeket és zenéket is letölthetünk a számtalan applikáció jóvoltából. A képernyők felbontása egyre jobb és jobb, élethű, tiszta és élénk képeket, videókat nézhetünk számítógépünkön, laptopunkon, vagy okostelefonunkon. Legyen azonban akármilyen új és drága, jó minőségű a számítástechnikai eszközünk, általánosságban elmondható, hogy a hangzás nem az erősségük. Ahhoz, hogy a film vagy a zene valódi hangzásélményt nyújtson, külső hangszórókat kell csatlakoztatni a számítógéphez. Választékban nincs hiány, nagyon sok féle, különböző árkategóriájú és minőségű számítógép hangfal közül válogathatunk. Ezekről a számítógéphez csatlakoztatható monitorokról, az Interneten több tesztet és leírást is találunk, ezek segíthetnek a választásban. A számítógép elhelyezése, a rendelkezésre álló méretek és anyagi lehetőségek is befolyásolják, hogy milyen típusú hangfal mellett döntsünk. A koronavírus járvány miatt egyre többen kényszerülnek a négy fal közé, hogy home office rendszerben végezzék el a munkájukat. A szabadidő eltöltésére is korlátozottak a lehetőségek a vírus miatt, ezért az átlagoshoz képest is több időt tartózkodunk a számítástecnnikai eszközök előtt ülve. Zenéről, hangfalakró és akusztikáról a Perfect Acoustic oldalán talál több információt

A zenehallgatás és a filmnézés kikapcsol és szórakoztat, de ha a hang nem megfelelő, egy idő után megfájdulhat a fejünk a zavaros hangzástól. Mindenképpen érdemes akusztikai kezelést végezni abban a helyiségben, ahol a számítógépet használjuk. A falak és a plafon, a szerkezetüknek köszönhetően nem képes elnyelni a mélyebb tartományba tartozó hangokat. Az ideális hangelnyelő anyagok rugalmas, porózus szerkezetűek. A falakra és a plafonra hangelnyelő és diffúzor paneleket ajánlott elhelyezni, az ablakok elé vastag szövetből készült akusztikai hanggátló függönyökkel sikeresen megvalósíthatjuk a hangszigetelést. A kemény padlófelületekre sűrű szövésű, puha akusztikus szőnyegeket helyezhetünk. A minőségi anyagokból készült akusztikai elemek nemcsak hasznosak, esztétikus kiegészítők is egyben. Kerüljük a silány, olcsó műanyag és hungarocell anyagokat, mert ezek amellett, hogy nem szépek, ráadásul még haszontalanok is a hangszigetelés és az akusztikai javítás terén! 

Fotó: Anna Bizon

Stúdió akusztika

A hangfelvevő stúdiókban a hangfelvétel beállításait szinte már mindenhol digitálisan, számítógép közreműködésével végzik. A hangmérnökök így még pontosabb, még tisztább hangzást érhetnek el, a tökéletes zenei élmény érdekében. Ha azonban a stúdiókban nem fordítanak figyelmet az ideális akusztikai körülmények megteremtésére, a munkájuk eredményével nem lesznek megelégedve. Nagyon meghatározó, hogy a hanganyag felvétele közben milyenek az adott stúdió akusztikai adottságai. Utólagosan, számítógépes szoftverekkel, digitálisan javíthatunk ugyan a hangzáson, de ez nem elegendő. Ebből is láthatjuk, hogy a stúdiókban kiemelkedő jelentősége van az akusztikai kezelésnek.

A jövő zenéje

A technológia hihetetlen mértékben fejlődik, így már a számítógépek is képesek zene komponálásra, különböző hangeffektusok előállítására. A hangszeres, élő zenei élményt nem helyettesíthetik a digitális zeneművek, de azért el kell ismerni, hogy a számítástechnika a jövőre nézve sok meglepetést, újítást tartogat az emberiség számára zenei téren is!

Számítógép nélkül szinte már el sem tudjuk képzelni a mindennapjainkat, nagyon sok előnnyel jár, és valóban megkönnyíti a munkát, így több időnk marad a szabadidős tevékenységekre.