Összesen 11 befektetési alap szállt be a volt elnök új közösségi oldalába, a Truth Socialba, amelyet egy speciális célú akvizíciós társaság (spac) révén vittek a tőzsdére. A befektetők jól spekuláltak a Figyelő szerint: halálra keresték magukat – a bevezetést követően 421 százalékkal száguldott fel az árfolyam.

Kesztyűt dobott

Trump célja az új felülettel az, hogy versenyre keljen a nagy közösségimédia-cégekkel, a Facebookkal és a Twitterrel, azokkal a platformokkal, amelyekről letiltották a fiókjait az elnökválasztás folyamán. A volt elnöknek lételeme a közösségi oldalakon való politizálás, a megválasztásában meghatározó szerepük volt a rövid Twitter-üzeneteknek. Az új felület nem titkolt célja, hogy a következő választási kampányban segítse Trumpot, ezen keresztül érje el a potenciális szavazóit. A tőzsdei megjelenést követően az árfolyam 9,96-ról 51,9 dollárra szaladt fel, majd némileg lefelé korrigált.

Politikai kockázat

Az ügylet mögött a Digital World Acquisition Corporation áll, amelyet Patrick Orlando vezet, aki korábban a BT Capital Marketsnél és a Deutsche Banknál volt devizakereskedő. Az általa összehozott befektetési alapok 293 millió dollárt dobtak össze a cég tőzsdei bevezetéséhez. (A SPAC-ek üres vállalatok, amelyeken keresztül akár felvásárlással, akár egyesüléssel könnyebb és gyorsabb bejutni a börzére, mint végigvinni a klasszikus bevezetési, nyilvános kibocsátási procedúrát.)

A Trump-ügylet meglehetősen jól sült el:

a Digital World 25 millió részvénye a bevezetés után nagyjából egymilliárd dolláros piaci értéket képvisel.

A parkettre lépés napján ez a a világ legnagyobb forgalmú papírjai közé került. Összesen 300 millió cserélt gazdát belőle, nagyjából 5 milliárd dollár értékben. A SPAC-ekbe beszálló alapok az akvizíció, az üres cég „megtelése” után általában kiszállnak a busás haszonnal. Trump társasága esetében azonban különleges a helyzet, hiszen egy valóban nagy kaliberű politikus és üzletember csatlakozott a bizniszhez. A majdani választási kampányban valószínűleg folyamatosan növekvő felhasználói kör egy ígéretes jövő lehetőségét rejti magában.

Fotó: Hans Lucas / AFP

A vállalat annak ellenére vonzó a befektetők számára, hogy a bevezetést követően semmilyen pénzügyi előrejelzést nem tett.

Így elemzők szerint gyakorlatilag lehetetlen megjósolni, hogy a volt elnök új érdekeltsége mennyit érhet valójában – nincs mi alapján számolni, ezért kénytelenek a Trump-jelenségből kiindulni. Ez sem könnyű azonban, hisz egy politikus brandjének az értékét roppant nehéz felbecsülni. Ha Donald Trump esetleg nyer a 2024-es elnökválasztáson, garantálható, hogy felrobban az árfolyam. Így elképzelhető, hogy az alapoknak megéri kockáztatni és kivárni.

Az igazság

Olyan világban élünk, amikor a táliboknak erős a jelenléte a Twitteren, ugyanakkor az önök kedvenc amerikai elnökét elhallgattatták. Nagyon várom már, hogy elküldhessem az első igazságot a Truth közösségi hálón

– írta egy közleményben Trump.

Az Orléans-Braganza (lásd A herceg című írást) által ellenőrzött Digital World és az új Trump-médiacég közötti ügyletet meglepően gyorsan tető alá hozták. Ugyanakkor maga az alkalmazás lapzártánk idején még nem volt elérhető a mobilappok áruházaiban, ezért nincs információ arról, hogy milyen gyorsan nőhet a felhasználók száma. Annyit azért lehet tudni róla, hogy itt is meglesz a klasszikus közösségi platformhoz szükséges profilkép, s lesz hírfolyam is.

Fotó: AFP

A herceg

Külön érdekessége a sztorinak az a figura, aki az új szociális platform tőzsdére menetelét összehozta. Egy brazil befektetőről, parlamenti képviselőről van szó: Luiz Philippe of Orléans-Braganzáról, akit a sajtó nemes egyszerűséggel csak O Príncipe (Herceg) névvel illet. A brazil elnök, Jair Bolsonaro szövetségese három éve parlamenti képviselő, és erősen támogatja azokat az elképzeléseket, amelyek szerint a korábbi monarchia egyes elemeit vissza kellene hozni a brazil jogba. Ilyen például az, hogy az államot egy nem a nép által választott államfő vezesse, aki jogosult lenne megvétózni a tövényhozás által hozott jogszabályokat.

A cikk a Figyelő hetilap legújabb számában került publikálásra.