A McDonald's egyik részvényese, egy milliárdos aktivista, Carl Icahn azon dolgozik, hogy megváltoztassa a gyorsétterem-óriás sertéshúsvásárlási szokásait. Szerinte ugyanis az világhírű étteremlánc még mindig számos olyan beszállítótól vásárol a termékeibe való sertéshúst, melyek nem megfelelő körülmények között, ládában tartják az állatokat – írja a Financial Times.

A McDonald's 2012-ben tett vállalást arra vonatkozóan, hogy fokozatosan elzárkózik azon befektetőktől, akik nem az előírásoknak megfelelően nevelik a malacokat. 

Az óriásvállalat közlése szerint a termékhez használt sertéshús 85-90 százaléka már ma is olyan termelőktől érkezik be hozzájuk, akik nem tartják ládákban a vemhes anyakocákat, 

legkorábban 2024-re pedig vállalta, hogy kizárólag csak az előírások szerint eljáró beszállítóktól rendel.

Fotó: ROMY ARROYO FERNANDEZ / AFP

Carl Icahn azonban szeretne biztosra menni, és céljai elérése érdekében két tagot – Leslie Samuelrich-t és Maisie Ganzler-t – is delegál a vállalat igazgatótanácsába az idei tisztújító közgyűlésen. Ezt a McDonald's is megerősítette. 

Icahn a McDonald's 750 millió darab törzsrészvényéből 200-at birtokol, aminek értéke mai árfolyamon 50 ezer dollár. Portfóliója alapján így inkább kisrészvényesnek tekinthető.

Icahn lépése annak is szól, hogy szerinte a McDonald's meglehetősen lassan teljesíti az immár 10 éve belengetett vállalását, és csak az aktivisták nyomására fokozza a tempót. Emellett állatvédő szervezetek is megkérdőjelezik a vállalat elkötelezettségét az ügyben. A gyorsétteremóriással szemben az az elvárás, hogy minden, vele szerződésben álló beszállítótól követelje meg a sertések megfelelő körülmények között tartását.

Lehetetlen követelés

A McDonald's azzal vágott vissza Icahnnak – akinek vagyonát a Forbes nettó 16,8 milliárd dollárra becsüli –, hogy részvényes a feldolgozott húsok csomagolásában utazó Viskase vállalatban, amely az Egyesült Államokban, Mexikóban, Brazíliában és Franciaországban is rendelkezik gyártóüzemmel. 

A McDonald's szerint érdekes, hogy Icahn azokat a beszállítókat, akiknek a Viskase a termékeiket csomagolja, nem szólította fel a megfelelő állattartási kötelezettség betartására.

Fotó: NurPhoto via AFP

A gyorsétteremlánc jelezte, hogy 

lehetetlen Icahn azon követelése, hogy 2024 helyett már most csak olyan beszállítóktól vásároljon sertéshúst, akik megfelelnek az előírásoknak. 

A vállalat szerint ez veszélyeztetné azon törekvését, hogy minőségi terméket biztosítson vásárlóinak elérhető áron.

A McDonald's nem termel, vagy csomagol sertéshúst saját kezűleg, az Egyesült Államok sertéshúskészletének közel 1 százalékának beszerzéséért felelős.