Augusztus 2-ra csődegyezségi tárgyalásra hívta össze hitelezőit a Tungsram Operations „cs. a.". A csődeljárást a Fővárosi Törvényszék elrendelte, a végső közzététel 2022. május 20-án történt.

A társaság azt követően kért csődvédelmet, hogy – mint május 11-én közölte – egyik banki hitelezője, az Eximbank Zrt. inkasszót nyújtott be a számláira. A Tungsram a csődvédelemmel a működő- és fizetőképességét akarja megőrizni. Előzőleg azt is bejelentette, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért öt gyártótelepán az év végéig 1600 szakaszosan elbocsát mintegy 1600 dolgozót. Közleménye szerint elkerülhetetlen a technológiai váltás, a továbblépés érdekében tervezett leépítés pedig elsősorban a gyári dolgozókat érinti, mind az öt gyárban. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnökének nyilatkozata alapján elsőként Kisvárda és Hajdúböszörmény érintett, ezeket követi Nagykanizsa és Zalaegerszeg, Budapestre pedig az ősszel kerül sor.

A legjelentősebb elbocsátások a nagykanizsai telephelyen lesznek, a leépítés a halogén izzó gyártással foglalkozókat érinti, főleg fizikai dolgozókat, betanított és szakmunkásokat valamint műszerészeket.Május 4-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelezte, hogy az érintett megyei kormányhivatalokkal, kamarákkal, térségi munkaerőigényt jelző gazdasági szereplőkkel, munkaerő-közvetítőkkel és -kölcsönzőkkel együttműködve igyekszik hozzásegíteni a Tungsram érintett munkavállalóit ahhoz, hogy munkából munkába állhassanak. Egyúttal Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bejelentette, hogy Budapest ezer álláshelyet ajánl fel a 400 dolgozónak, akit a Tungsram az év végéig bocsát el fővárosi gyárából: ez az ezer munkahely a fővárosi cégeknél lévő betöltetlen álláshelyekből jön össze: a BKV, a Vízművek és a Gyógyfürdők pozícióit ajánlják.

A gyárakban azonban folytatódik a munka a Tungsram jelzése szerint, a társaság a továbbiakban három üzletágra koncentrál majd: az energiatakarékos világításkorszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, miközben korszerű LED-megoldásokat kínál kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba.

A Tungsramnál április 11. és 22. között részleges gyárleállások voltak, a dolgozókat szabadságra küldték, a cégvezetés indoklása szerint azért, hogy a vállalat áttervezhesse kapacitásait a vevői igények szerint. Hasonló okból jelenleg is szabadságon vannak a társaság érintett dolgozói.