A Tungsram Zrt. az elmúlt két-három évben részben már kiépítette azokat a képességeit, amelyekre a hagyományos világítótest-gyártás felszámolása utáni működését alapozza. Most azonban az említett gyártás felszámolásának és az abban foglalkoztatott 1600 dolgozó év végéig történő elbocsátásának a költségei okoznak számára időszakos megtorpanást a VG-nek adott válasza szerint. 

A GE-ből kiszervezett és a GE korábbi elnök-vezérigazgatója, Jörg Bauer tulajdonába került, öt gyárat működtető vállalatot lapunk a további működés részleteiről kérdezte. A társaságnak az átállás sürgős: a csoport ipari tevékenységét összefogó Tungsram Operations Kft. 2020-at nyolcmilliárdos veszteséggel zárta,  s tavaly tovább romlottak a működési körülményei, és csak némi könnyebbség, hogy a 2020-ban még 15,4 milliárdos bérköltsége (csaknem 3400 alkalmazott után) az idén jócskán megcsappan.

 

Ománba irányul a magyar harmada

Első fő üzletágában, a világítástechnikában a Tungsram már építi partnerprogramját, a kiemelt országokra kevesebb termékkel koncentrálva, de sokkal mélyebb helyi kapcsolatokkal. Tájékoztatása szerint a LED-alapú kültéri, ipari, alagút-világításra, az energiatakarékos beltéri felújítási programokra tevődik a fókusz, okos irányítási rendszerekkel és képességekkel ötvözve. Az üzletágon belüli új egység – amely kültéri megoldásaival kifejezetten nagyszabású nemzetközi infrastruktúra-tenderekre koncentrál – Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Ománban nyert tendert, a GE korszakában erre nem volt példa. Ománba például a teljes magyar export 30, Szaúd-Arábiába a 20 százalékát a Tungsram termékei teszik ki, tehát ezekben az országokban a Tungsram a legnagyobb magyar exportőr. „Ezzel a magyar kkv-knak is lehetőséget teremtünk, már négy éve igyekszünk integrátorként külföldi lehetőségeket kínálni nekik” – hangsúlyozta a cég.

Világítás-korszerűsítés országos méretben

A második fő csapásirányt a Solution üzletág képviseli, amely az előbbihez hasonló profillal a hagyományos elosztási csatornákon és projektpartnereken keresztül értékesíti a Tungsram termékeit. Végrehajt emellett energiahatékonyságon alapuló világítás-korszerűsítési projekteket, programokat is. Fel tudja mérni egy önkormányzat, intézmény vagy akár egy országos lefedettségű, nagyszámú ingatlannal rendelkező intézményrendszer kül- és beltéri világítástechnikai állapotát, javaslatot tehet az energiatakarékos felújítására (a LED-technológia minőségi verziójával, nem gyenge minőségű, többnyire kínai termékekkel), majd legyártja és felszereli ezeket a lámpákat, tíz év garanciával. Kész az említett világítási infrastruktúra üzemeltetésére, szükség esetén finanszírozást is szervez partnerei révén. Az üzletág tavaly a disztribúción felül mintegy 150 projektet hajtott végre, 2020-as indulása óta pedig 200-at, az árbevétele 6 milliárd forint volt. „A semmiből építettünk fel két év alatt egy olyan új képességet és hozzá egy teljes üzletágat, amely a szolgáltatásaival egyedi módon tud kielégíteni egy jelentős piaci igényt” – hangsúlyozták a válaszban.

Jövőbe mutató komponensgyártás

A Tungsram szerint a cég harmadik új területe, a Components and Services (alkatrészek és szolgáltatások) remekül példázza világítástechnikai tudásuk más területeken való alkalmazását. Olyan jövőbe mutató alkatrészgyártásról van szó, mint az akkumulátorkomponensek, de az energiatermeléshez vagy egészségügyi berendezésekhez kapcsolódó alkatrészeket is előállítanak. Az üzletág 2021-es árbevétele meghaladta a 10 milliárd forintot, a volfrámszálat hasznosító fejlesztése pedig – amelyre a sebészethez használatos robotkarokhoz van szükség – innovációs díjat nyert. A volfrám a hagyományos lámpaizzó lelke, ennek a ritka fémnek a feldolgozása pedig nagy szakértelmet igényel. „Mi képesek vagyunk ilyen komponenseket legyártani, hiszen töviről hegyire ismerjük ezt az anyagot a lámpaizzók miatt” – emelték ki a VG-nek.

 

Van vertikális farm is

Az elmúlt négy év további eredménye, hogy folyamatosan fejlődik a kisvárdai gyár területén repülőgép-hajtóműveket karbantartó és javító Tungsram Aero Space Kft., amelynek 66 százaléka a Tungsram Operations Kft.-é, a többi Herdon Istváné. Az ArchiFM szoftver fejlesztőjét felvásárlás révén már Tungsram Innovative Solutions Kft.-nek hívják, ez a csoport energiatakarékos korszerűsítési portfóliójának a része. (Az ArchiFM olyan szoftver, amely az épületek üzemeltetését teszi költséghatékonyabbá, használja az OTP, a Mol és a Puskás Aréna is. A Tungsram vertikális farmja a jövő élelmiszer-termelésének módszereivel kísérletezik.

Munkahely az elküldött dolgozóknak

Kézzelfogható elhelyezkedési lehetőségeket tárt fel és kész terveket ígér Déri Tibor újpesti polgármester a Tungsram újpesti gyárából elbocsátandó 400 dolgozó jelentős részének a közösségi oldalán közzétettek szerint. Jelezte, hogy az ügy megvitatására ma délutánra meghívta Jörg Bauert, a Tungsramnál működő szakszervezet vezetőjét, Sallai Gábort, Újpest négy országgyűlési képviselőjét és Kiss Ambrust, Budapest főpolgármester-helyettesét. Kérni fogja Jörg Bauert, hogy ha valamely elbocsátandó dolgozója már most megkezdené az új munkára való átképzést, azt tegye számára lehetővé akár munkaidőben is, miközben megkapja a fizetését.