A per előzményei már az ukrajnai háború február 24-ei kitörése előtt is problémát jelentettek, azonban az invázió után célkeresztbe került a probléma. Moszkva a cenzúra, az adatkezelés és a tárolt adatok helyi tárolása miatt került összetűzésbe a Big Tech cégekkel - írta meg a Reuters.

Az orosz kommunikációs szabályozó, a Roszkommadzor május végén indított közigazgatási eljárást az Amazon tulajdonában lévő Twitch, a Pinterest, az és a UPS, valamint további két vállalat ellen. Ez a két további cég az Apple és a Likeme. Minden céget az adatkezelés miatt vittek perbe. 

A moszkvai bíróság sajtószolgálata közölte, hogy a Twitch videostreaming platformot 2 millió rubelre, azaz 37 700 dollárra bírságolták. A hírek szerint Pinterest közösségi platform és az Airbnb lakásbérléssel foglalkozó cég is 2 millió rubel bírságot kapott, illetve a UPS-nek 1 millió rubelt kell befizetnie. A Reuters megkereste a cégeket az üggyel kapcsolatban, de nem kaptak választ. A Roskomnadzor közölte, hogy a hatályos szabályok szerint az első alkalommal elkövetett jogsértésért 1-6 millió rubel bírság szabható ki. Korábban ebben a hónapban az Alphabet tech óriást 15 millió rubelre bírságolták Oroszországban, mivel a bíróság szerint a Google sorozatosan nem tartotta be az adattárolásra vonatkozó szabályokat - ezt a Devdiscourse írta meg. Tavaly egy 3 millió rubeles bírságot már kapott a cég. A Google nem kommentálta a híreket.

ANKARA, TURKEY - OCTOBER 6: The logo of "Twitch" is displayed on a smartphone in Ankara, Turkey on October 6, 2021. Hakan Nural / Anadolu Agency (Photo by Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Hakan Nural / Anadolu Agency via AFP

A Reuters arról is írt, hogy a Google orosz leányvállalata csődöt jelentett, miután a hatóságok lefoglalták a bankszámláját és ezzel ellehetetlenítették, hogy a személyzetet és az adókat befizessék. A vállalat további bírságokra számíthat. A bíróság azt is közölte, hogy a kanadai székhelyű Wattpad közösségi platformot egy millió rubelre büntették, amiért nem tüntette el a felületeiről az Oroszország által illegálisnak ítélt tartalmakat.

Megdőlt a nézettségi rekord a Twitch felületén

Az Twitch-en „Ibai”-ként ismert streamer adását egyidejűleg 3,3 millió felhasználó nézte.

A Google újabb bírságát a Tech Telegraph szerint nehézkes lesz behajtani. Mivel a techóriás helyi leányvállalata csődbe ment és a bankszámlájához sem fér hozzá, így lehetetlen a kiszabott összeg befizetése. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az orosz hatóságok a bírság összegét a Google Egyesült Államokban található központjától próbálhatja behajtani. Ez a jelenleg életben lévő szankciók mellett gyakorlatilag lehetetlennek tűnik. A Tech Telegraph arról ír, hogy tekintettel arra, hogy a nyugati cégek sorban hagyják el Oroszországot, az orosz kormány mindent megtesz, hogy ne engedje el őket anélkül, hogy kihúzzanak belőlük minden lehetséges összeget.