A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedőknek, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy a FAST Hungary Kereskedelmi Kft. és cseh anyacégének, a FAST CR a. s.-nek a jogelődje éveken keresztül jogsértő módon határozta meg az általa forgalmazott Casio karórák és a billentyűs hangszerek minimális online fogyasztói árait.

Az eljárásban kiderült, hogy a cégek „ajánlott fogyasztói árakat” tartalmazó listákat tettek közzé a termékek forgalmazóinak, azonban a felsorolt árak alkalmazását nem csupán ajánlották, hanem rendszeresen ellenőrizték is, minimális eltérés esetén pedig azonnal figyelmeztették a webes kereskedőket.

Arra is volt példa, hogy a cégcsoport megfenyegette az egyik kiskereskedőt, hogy nem kap több árut, ha továbbra is 10 százalék kedvezménnyel árusítja az általuk forgalmazott órákat.

176917924 A selection of gadget watches: (clockwise from top left) Casio Pro Trek PRG-240T, Garmin Forerunner 610, sWaP Active, Casio G-Shock GB-6900 Bluetooth and sWaP Rebel photographed during a studio shoot for Official Windows Magazine, November 22, 2012. (Photo by David Caudery/Official Windows Magazine via Getty Images)
Fotó: David Caudery / Official Windows Magazine via Getty Images

A szabálytalan felhívásokat leginkább szóban, telefonon intézték, hogy azoknak ne maradhasson írásos nyomuk.

A GVH versenytanácsa 325 millió forintnyi egyetemleges bírságot szabott ki a két vállalkozásra az egységes és folyamatos versenyjogi jogsértésért.

A büntetés meghatározásakor a versenyhivatal azt is figyelembe vette, hogy a két vállalkozás elismerte a jogsértést, és lemondott a bíróság előtti jogorvoslat lehetőségéről, illetve a jövőbeni hasonló jogsértések elkerülése érdekében megfelelési program bevezetését vállalta.

A továbbeladási árak meghatározása elleni fellépést kiemelten fontos feladatunknak tekintjük, különösen a jelenlegihez hasonló inflációs időszakokban

– emelte ki Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

Sürgetjük a piaci szereplőket, hogy az ilyen jellegű gyakorlataikkal önként hagyjanak fel, mert lelepleződés esetén akár az előző évi nettó árbevételük 10 százalékáig terjedő bírsággal is szembesülhetnek

– hívta fel a figyelmet a Versenyhivatal első embere.