Az ír Adatvédelmi Bizottság (DPC) csütörtökön arról tájékoztatta a többi európai szakhatóságot: akadályozni fogja, hogy a Facebook anyavállalata, a Meta adatokat továbbítson Európából az Egyesült Államokba – írta meg a Politico. Az ír szabályozó lépése sérti a Meta korábban bíróságon kiharcolt jogát, amely szerint nagy mennyiségben továbbíthat adatot az USA-ba.

Az Európai Bizottság 2020-ban semmisítette meg a Privacy Shield elnevezésű EU–USA adatáramlási egyezményt, mert fenntartásokkal kezelte az amerikai megfigyelési gyakorlatot. Határozatában a testület megnehezítette egy másik jogi eszköz használatát is, amelyet a Meta és sok más amerikai cég alkalmaz a személyes adatok továbbítására. Ezek az úgynevezett standard szerződéses záradékok (SCC). Az Írországból érkező friss döntés azt jelenti, hogy a Facebook kénytelen lesz felhagyni az SCC-k használatával.

A Meta korábban többször is jelezte, hogy a szabályok ilyen irányú szigorítása miatt lekapcsolhatja egyes szolgáltatásait Európában, beleértve a Facebookot és az Instagramot is.

Ha nem fogadunk el egy új transzatlanti adatátviteli keretrendszert, és nem tudunk továbbra is az SCC-kre támaszkodni, vagy az Európából az Egyesült Államokba irányuló más adatátviteli módokat igénybe venni, akkor nem fogjuk tudni a továbbiakban működtetni a legfontosabb szolgáltatásainkat Európában. Ezek közé tartozik a Facebook és az Instagram

– jelentette ki a Meta az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez benyújtott közleményében még idén márciusban.

facebook instagram 1369275885 Digital detox digitális méregtelenítés, Internet, Using phone, Offline, Push button
Fotó: Tommy / Getty Images

Az ír letiltó döntés, ha az európai nemzeti adatvédelmi szabályozók végül átveszik a szigorítást, valószínűleg a szélesebb üzleti közösséget is megmozgatja majd, amely azt mérlegeli, hogy az unió szigorúbb adatkezelési szabályai mellett hogyan lehetne továbbküldeni az adatokat Európából az Egyesült Államokba.

Az EU és az USA éppen egy új adatvédelmi irányelvről tárgyal, amely lehetővé tenné, hogy a Metához hasonló vállalatok az ír döntéstől függetlenül továbbra is adatokat szállítsanak az Atlanti-óceánon keresztül.

Brüsszel és Washington márciusban már megkötött egy előzetes megállapodást a kérdésben, de a részletszabályok kialakítása elakadt, és valószínűleg idén már nem is fog megszületni egy végleges egyezmény. 

Az ír DPC szóvivője megerősítette, hogy a saját határozattervezetüket elküldték más európai adatvédelmi szabályozóknak, akiknek most egy hónapjuk van arra, hogy kialakítsák a véleményüket az ügyben.

Ez a határozattervezet, amelyet az európai adatvédelmi hatóságok felülvizsgálnak, az EU és az USA jogrendszerének az ütközéséhez kapcsolódik, aminek a megoldása folyamatban van

– mondta a Meta szóvivője. Hozzátette, hogy értékelik az unió és az Egyesült Államok közötti előzetes megállapodást, amelynek a jogi keretei között lehetőség nyílhat arra, hogy az adatokat nyugodtan lehessen továbbítani a határokon keresztül. Elmondta: a tech óriás arra számít, hogy ennek a megállapodásnak a keretei biztosítani fogják, hogy a szolgáltatásain keresztül kapcsolatban maradhassanak a családok, a közösségek és a gazdaságok szerte Európában.