Két évvel ezelőtt még 665 ezren fordultak a kiskereskedelmi szezonális munkákhoz az ünnepi időszakban, idén az idénymunkásoknak nehezebb dolguk lesz szabad álláshelyeket találni. A Walmart, a Macy’s, a Michael’s, a Dick’s Sporting Goods és a Target az elmúlt héten bejelentette munkaerő-felvételi tervét, és szinte mindegyikük csökkenti a rövid távú bérbeadások számát a tavalyi évhez képest – írta a Business Insider.

North Miami Beach, Florida, Walmart, Worker stocking shelves near 3M command display
Fotó: Jeff Greenberg / Getty Images

A Walmart ebben a hónapban közölte, hogy 

40 ezer munkavállaló felvételét tervezi a közelgő ünnepi szezonra, ami jóval kevesebb, mint a 2020-as és 2021-es időszakban, amikor 150 ezer munkavállaló felvételét irányozták elő. 

Eufóriába esett a Wall Street a 40 ezer új walmartos hírére

Bolti és ügyfélszolgálati munkatársak, valamint 1500 teljes munkaidős teherautó-vezető is lesz a Walmart 40 ezer újonca között.

A Walmart esetében a legnagyobb a meghirdetett állások számának visszafogása. A Macy’s 76 ezer helyett 41 ezer idénymunkás felvételét tervezi, a Michael’s pedig 5 ezerrel kevesebb pozíciót hirdetett meg. A Dick’s Sporting Goods 10 százalékkal csökkentette a betöltetlen szerepkörök számát.

A Target az egyetlen nagyobb kiskereskedő, amely árral szemben úszik, idén az előző évvel megegyezően százezer idénymunkást keres az ünnepi időszakra.

Az Amazon esetében még nem tudni, hogy miként alakul az év vége. Tavaly 150 ezer szezonális álláshelyet nyitottak meg, de a cég szóvivője szerint még túl korai a 2022-es terveket nyilvánosságra hozni.

Miért nem kell annyi idénymunkás?

Egyrészt alacsony a munkanélküliségi ráta, az állások száma meghaladja a rendelkezésre álló munkavállalók számát. Különösen nehéz dolguk lehet azoknak a vállalkozásoknak, amelyek részmunkaidős munkarőt szeretnének felvenni – mondta nemrég a Marketplace rádióműsorában Mathew Lavery, a UPS toborzó igazgatója.

Christmas eve shopper in Washington State,USA
Fotó: Francis Dean / Getty Images

Egyes kiskereskedők esetében a szezonális munkaerő-felvételi tervek módosítása a járvány során levont tanulságok következménye lehet. A Walmart májusi negyedéves bevételi felhívása során a cég vezérigazgatója elmondta, hogy 2021 végén, mivel az omikron-variáns elterjedt a vállalat dolgozói körében, 

az ekkor kiesett munkaerőt kénytelenek voltak pótolni, ám így egy túlzott bértömeg nehezedett a vállalatra, amely végül felemésztette a nyereséget. 

Az Amazon rávilágított a létszámtúllépési problémára, amely meghatározhatja az idei ünnepi szezont a kiskereskedelemben.

Megszólaltak a kiskerláncok az árstop meghosszabbításáról – boltok zárhatnak be

Az ársapka októberi kivezetését szerették volna elérni a kiskereskedelmi szakmai szervezetek. A döntés azonban éppen ennek az ellenkezője lett. Az áruházláncok szerint a kormány a vásárlókat részesítette előnyben a kereskedőkkel és a beszállítókkal szemben. Ezt tudomásul veszik, de így tovább esik az árbevételük és nő a veszteségük. Emiatt a korábbinál nagyobb számban húzhatják le a rolót az élelmiszerüzletek. Különösen a kicsiknek fájhat, hogy az év végéig marad az árstop.

Emellett az is okolható a visszafogottabb munkaerő-felvételi tervekért. A hónapokig tartó égbekiáltó infláció fékezte a fogyasztói kiadásokat, emiatt a kiskereskedők aggódhatnak a fogyasztói szokások megváltozása miatt. 

Valószínű, hogy a háztartások az olcsóbb márkák felé fordulhatnak, illetve meg fognak nőni a hitelkártyás tranzakciók, és tovább fog tartani a kifizetésük. 

Egy augusztusi felmérés szerint a megkérdezett amerikaiak 77 százaléka szándékozik kevesebbet vásárolni, és 60 százalék tervezi a nagyobb vásárlások elhalasztását.

A toborzás visszafogása jelezheti az idei ünnepi szezon változásait. A Bain & Co. legújabb előrejelzései azt mutatták, hogy miközben az eladások 13,2 százalékkal nőttek a 2021-es ünnepi szezonban, az előrejelzések szerint idén csak 7,5 százalékkal, az inflációval kiigazítva pedig mindössze 1-3 százalékkal fognak bővülni. A legutóbbi negyedéves bevételek hullámzása során több vállalat módosította az év hátralevő részére vonatkozó útmutatásait.

A cégek még az ünnepek közepette is alacsonyabb árbevételre és nyereségre készülnek.

Pluszmunkákat vállalnak az amerikaiak a magas infláció miatt

Gyakori, hogy a heti 40 órás főállás mellett még 20 órát dolgoznak máshol vagy saját munkahelyükön pluszműszakban az amerikai munkavállalók.