Egyre nagyobb pénzügyi gondokkal küszködnek az amerikaiak, a CNBC legfrissebb cikke szerint az Egyesült Államokban dolgozók 70 százaléka gondolkozott el azon, hogy a tomboló miatt pluszmunkákat vállal. Az elmúlt egy évben ugyanis jócskán megnövekedtek az amerikai háztartások kiadásai: a lapnak nyilatkozó munkás szerint a heti bevásárlásuk költsége 120 dollárról 200 dollárra, a heti üzemanyagszámlájuk pedig 50 dollárról 100-ra nőtt. 

Running a Yellow Light in NYC, The handlebar view of three male bicycle messengers riding their single speed bikes through a yellow light at an intersection in New York City.
Fotó: Gibson Pictures / Getty Images

A költségnövekedést pedig egyre többen érzik az Egyesült Államokban, így kénytelenek más bevételi forrás után nézni. Sokan vállalnak pluszmunkát, például több műszakot a jelenlegi munkahelyükön, hogy fedezni tudják a megnövekedett kiadásaikat, de a másodállások, részmunkaidős állások is kelendők lettek hirtelen. Sokan dolgoznak a heti 40 órás teljes állásuk mellett még 20 órát egy héten.

Odasózott a Fed, Powell szigort ígér, a világ meg fogja érezni

Az euró és a forint már megkapta a maga pofonját az erősödő dollártól.

Egy munkaközvetítő cég szeptemberi felmérése szerint az amerikai munkavállalók 70 százaléka keres valamilyen pluszjövedelem-forrást, hogy az infláció miatti többletkiadását fedezni tudja. Sokan hétvégi munkát vállalnak, mert akkor érnek rá dolgozni a főállásuk mellett. A megkérdezettek 85 százaléka számolt be arról, hogy kénytelen volt átalakítani a költségvetését, és spórolni kezdett a drágulás miatt. 

Az amerikai statisztikai adatok szerint a lakosság 5 százalékának van több állása, és 440 ezer ember számolt be arról, hogy két teljes állása van. Sokan ugyanis nemcsak az inflációtól, hanem a recessziótól is tartanak. Ennek egyik jele például, hogy a Walmart üzletlánc idén várhatóan csak 40 ezer új részmunkaidős munkást vesz fel az ünnepi szezonra, szemben a tavalyi 150 ezerrel. 

Tetszeni fog a Fednek a friss munkanélküli-adat, a részvénypiacoknak aligha

Egyre többen térnek vissza a munkaerőpiacra, enyhül a bérnyomás, s ezzel együtt az inflációs nyomás is.

A munkavállalók szerint elsődlegesen a fizetés az, ami számít a másodállásoknál, utána jön a helyszín és a beosztás, azaz például az, hogy vannak-e éjszakai vagy hétvégi műszakok.