„A kormány nyilván nem volt egyszerű helyzetben, ezt el kell ismerni. A mérlegnek ezúttal is két serpenyője volt, az egyikben a vásárlók, a másikban a boltosok és a beszállítók. A kabinet a vásárlókat helyezte előtérbe, ezt nekünk el kell fogadnunk” – így értékelt az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a VG-nek az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstop meghosszabbítása kapcsán.

20220328 BudapestÁrstop - bizonyos élelmiszerek hatósági árasak lettek.képen: tej liszt olaj cukorfotó: Knap Zoltán (KZ) (BORS) 20220328 Budapest

Árstop - bizonyos élelmiszerek hatósági árasak lettek.

képen: tej liszt olaj cukor

fotó: Knap Zoltán (KZ) (BORS)
Fotó: Knap Zoltán / Bors

Vámos György elmondta, hogy a szakmai szervezetek a februártól érvényes ársapka kivezetését szerették volna elérni októbertől, akár lépcsőzetesen is. A döntés megszületett, és az intézkedés további három hónapig tartó fenntartásáról szól. 

Nekünk most az a dolgunk, hogy végrehajtsuk a döntést

– mondta Vámos. 

Árbevétel-kiesést és veszteséget is termel az árstop

A főtitkár ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég és az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej árát február 1-jétől a tavaly október 15-i árszinten befagyasztó rendelkezés kitolása 

tovább emeli a kiskereskedelmi láncok árbevétel-kiesését, illetve egyúttal veszteséget is termel.

Ezeknél a termékeknél ugyanis a beszerzési ár időközben már meghaladta a 2021. október 15-i kiskereskedelmi árat, amit viszont változatlanul alkalmazniuk kell. Vámos György szerint mindez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy minél kisebb egy bolt, annál inkább csökken a mozgástere, hogy ellensúlyozni tudja az elszenvedett kiesést. Az árstop a nagy láncokat is sújtja, de a kis szereplőket nehezebb helyzetbe hozza. Nem csupán az árstop a probléma, hanem a jócskán megdrágult beszerzési árak és a rezsiválság is.

Megugorhat a boltbezárások száma

Tehát nem pusztán az árstop miatt, de minden tényezőt figyelembe véve Vámos György arra számít, hogy a következő időszakban az eddigieknél nagyobb számban fordulhatnak elő boltbezárások, ezt számszerűsíteni azonban nem tudta. A boltbezárások önmagukban nem számítanak újdonságnak, évek óta csökken az üzletek száma, 

de most felgyorsulhat a folyamat.

Igaz ugyan, hogy ebben nem egy tényező a mérvadó, viszont az is kijelenthető, hogy az árstop ott van a negatív tényezők között, és hozzájárul ahhoz, hogy az élelmiszerboltok körében többnél végül lehúzni kényszerülnek majd a rolót az üzemeltetők. Ha a kormány kivezette volna az intézkedést, csökkent volna a kedvezőtlen hatások száma, ami a bezárás irányába tereli a boltosokat. A teljes képhez hozzátartozik, hogy bár az élelmiszerárstop immár nyolcadik hónapja van érvényben, tömeges boltbezárásokról eddig nem lehetett hallani. 

20220131 Debrecenfotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari NaplóÁrstop illusztrációs képek. 20220131 Debrecen
fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló

Árstop illusztrációs képek.
Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló

Lapunk megkérdezte erről a legnagyobb kereskedelmi láncokat, ám a Tesco, az Auchan, a Lidl és a Penny sem kívánt nyilatkozni. Az utóbbi azért nyomatékosította, hogy ahogyan eddig is, jelen helyzetben és ezután is a vásárlók igényeit tartja elsődlegesen szem előtt, és jogkövető versenypiaci szereplőként a vonatkozó törvényi és hatósági szabályokat betartva szervezi a tevékenységét.

Egyedül a CBA adott részletes választ. Fodor Attila kommunikációs igazgató megerősítette, hogy az árstopos termékek értékesítése tetemes veszteséget okoz a kereskedőknek. Jelentős az árkülönbség ugyanis a beszerzési és a rögzített értékesítési ár között, azaz jóval magasabb áron szerzik be a termékeket, mint amennyiért  az üzleteikben árusítaniuk kell. 

Az árstop kezdete óta a beszállítók már több hullámban emelték az érintett árucikkek átadói árait, ezért a boltok veszteségei is folyamatosan emelkednek. 

A helyzetet Fodor Attila úgy kommentálta, hogy nagy erőfeszítést igényel különösen a családi és kisvállalkozások részéről, amelyek jellemzően kis alapterületű egységeket üzemeltetnek, és a forgalmuk jelentős részét az alapvető élelmiszerek teszik ki.

Budapest, 2015. március 22.
Egy vasárnap is nyitva tartó CBA üzlet a Fény utcai piac bezárt boltjai között 2015. március 22-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs Budapest, 2015. március 22.Egy vasárnap is nyitva tartó CBA üzlet a Fény utcai piac bezárt boltjai között 2015. március 22-én.MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Átháríthatja más termékekre a veszteségét a kereskedő, ha meri

Vámos György nem osztja azt az értelmezést, hogy az árstop jelentősége azért nem nagy a kiskereskedelem egészét nézve, mert a kereskedő más termékek árát korrigálva könnyen visszaszedheti az ársapkás termékeken keletkező kiesését. Szerinte az árstop igenis nagy probléma, és ezzel a módszerrel nem kezelhető.

Óriási az árnyomás, nehéz egy ok miatt árat emelni, jellemzően nem is szokott bekövetkezni

– tette hozzá. 

Ugyanaz a logika érvényesül, mint a bolt bezárásánál: nem egy faktor érvényesül – jelen esetben az árstop –, hanem az összes szempont bekerül a költségemelkedés kompenzálásakor. Ha a kereskedő feltárta az összes szempontot, akkor kockáztatja meg az áremelést, vagy éppen veti el ezt a lehetőséget. Az OKSZ főtitkára szerint rizikós drágítani, mert már így is kevesebbet vásárolnak a fogyasztók.

Lehetnek készlethiányok, de nem szándékosan

A VG az elmúlt hetekben több olyan esetet is bemutatott (itt, itt és itt), amikor a hatóságok bírságot szabtak ki a legnagyobb hazai kereskedelmi láncokra, mert törvényt sértettek az árstopos termékek értékesítésében. 

Visszatérő probléma, hogy ezekből a cikkekből alig vagy egyáltalán nem tartanak az üzletek készletet. 

Vámos György ezt úgy kommentálta, hogy viszonylag csekély számú a szabálysértés következik be, hiszen a kereskedőknek sem ez az érdekük, már csak a bírságok miatt sem. Olyan esetekben áll be hiány, ha a gyártónak nem áll rendelkezésére elegendő alapanyag, vagy valamilyen technikai nehézség merül fel. Szándékosan azonban senki nem játszik a készlethiányra.