A Volvo Group a harmadik negyedévben 35 százalékkal 114,9 milliárd svéd koronára (10,5 milliárd euró) növelte forgalmát, ami meghaladta az előzetes várakozásokat. A gyenge korona segített, az árfolyamhatással kiigazított értékesítési árbevétel 21 százalékkal nőtt.

A nagymértékű növekedés részben bázishatásnak tulajdonítható:

egy évvel ezelőtt a chipek hiánya és más problémák miatt a járműipari ellátási láncok csak akadozva működtek. Az üzemi eredmény 26 százalékkal 11,9 milliárd koronára nőtt, ami megfelel a várakozásoknak. A részvényesek számára rendelkezésre álló nyereségalap 8,6 milliárd korona lett, ami jó ötödével több az egy évvel korábbi 7,1 milliárd koronánál.

Volvo AB Chief Executive Officer Olof Persson At Volvo Trucks Demo Center
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A Volvo Group az év első kilenc hónapjában 339 milliárd svéd korona értékesítési árbevételt ért el a 2021 első kilenc havi 264 milliárd után. 

A kilenc havi működési eredmény 34,2 milliárd koronára nőtt 32,8 milliárd koronáról. A nyereség 26,3 milliárd koronára emelkedett 25,2 milliárd koronáról.

A Volvo tehergépkocsi-gyártó a harmadik negyedévi jelentős növekedést követően a borús gazdasági kilátások ellenére is tartja az idei évre vonatkozó legfontosabb piacokhoz kapcsolódó értékesítési előrejelzését. 

A július–szeptemberi negyedévben az egy évvel korábbinál 27 százalékkal több, 64,7 ezer teherautóra érkezett megrendelés – derült ki Martin Lundstedt vezérigazgató csütörtöki göteborgi nyilatkozatából. Az igazgató a megrendelések növekedését az elöregedő flották megújítására irányuló nagy keresletre vezette vissza. Az első kilenc hónapban a Volvo 163 ezer teherautóra kapott megrendelést, 2021 első kilenc hónapjában pedig 194 ezer teherautóra.